Élet-Stílus

Köztulajdonban marad a filmvagyon

Végleg köztulajdonban és filmszakmai irányítás alatt marad a Mafilm, a Magyar Filmlaboratórium és a rendszerváltás előtt készült játékfilmek felhasználói joga – tudta meg a Népszabadság.

Jószerint a rendszerváltás óta vitatott, mi legyen az állami filmvagyon – a Mafilm Rt., a Magyar Filmlaboratórium Kft., az állami Budapest, Dialóg, Hunnia, Objektív, Pannónia stúdiók, a Mokép és az 1987 előtti játékfilmjogok – sorsa. A megoldás a részben vagy egészben történő privatizációtól (liberális-baloldali kormányzás) a teljes vagyon állami tulajdonban tartásáig (jobboldali-konzervatív kormányzás) különféle változatokban fogalmazódott meg az utóbbi másfél évtizedben. A liberális és a nemzeti-konzervatív nézetek összecsapásából végül a filmszakma került ki győztesen: a filmtörvény és egy tavaly elfogadott törvényi paszszus alapján ellenőrzése alá vonhatja nemcsak a köztulajdonban maradó filmjogokat, hanem a Mafilmet és a filmlaboratóriumot is. A többit viheti, aki majd pályázaton megnyeri.

Még ebben a hónapban rendeletet alkot a kormány a filmvagyonról – tudta meg a Népszabadság az előkészítésben közreműködő Zachar Balázstól, a kulturális tárca audiovizuális főosztálya vezetőjétől. A végleges normaszövegek egyeztetése az érintettek és a tárcák között még folyik, a lényeg azonban eldőlt. Az állami filmgyár és a filmlaboratórium tulajdonjoga a filmszakma fő finanszírozójához, a Magyar Mozgókép Közalapítványhoz (MMK) kerül. Az állam azonban megőrzi közvetlen beleszólását egy úgynevezett szavazatelsőbbségi aranyrészvénnyel, amely révén beleszólhat a vezetést és a tőke sorsát érintő legfontosabb döntésekbe, vétójoggal is élhet.

A magyar filmkincs jogainak rendezésénél a fő kérdés az volt, hogyan lehet ésszerűen gazdálkodni velük, ki férhessen hozzájuk – mondja Zachar Balázs. A fő dilemmát a 2004-ben hatályba lépett filmtörvény már megoldotta: a volt állami forgalmazónál, a Moképnél és az állami stúdióknál levő felhasználói jogokat a Magyar Nemzeti Filmarchívumhoz kell átvinni. A részletekről várhatóan márciusban megszülető kormányrendelet lehetővé teszi, hogy hazai és külföldi forgalmazók meghatározott időre megpályázhassák e jogokat, és tévéknek, DVD-kiadóknak, világhálós tartalomszolgáltatóknak értékesítsék.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik