Élet-Stílus

Ugyanaz a vírusvariáns egy hattyúban és egy macskában

Egyazon madárinfluenza vírusvariáns, a Távol-Keleten pusztító H5N1/Ázsia fertőzte meg a németországi Rügen szigetén három héttel ezelőtt talált hattyúkat és a múlt hét végén ugyanott fellelt macskát - közölte a német szövetségi állategészségügyi intézet.

A megfertőződött macska feltehetően döglött hattyúból evett, gazdáját továbbra is megfigyelés alatt tartják, de elváltozást nem tapasztaltak nála. Németországban elrendelték a macskák bezárását és a kutyák pórázon tartását az elpusztult vadmadarak fellelési helye köré vont három kilométer sugarú körben.

Németországban továbbra is öt tartományt érint a madárinfluenza – Mecklenburg-Elő-Pomerániát, Brandenburgot, Baden-Württemberget, Schleswig-Holsteint és Bajorországot. Csütörtökig 136 elpusztult vadmadárnál mutatták ki a madárinfluenza pusztító vírusaltípusát. A listát változatlanul Mecklenburg-Elő-Pomeránia vezeti 123 döglött állattal. Az elmúlt napokban a másik négy tartományban is enyhén emelkedett a begyűjtött, fertőzött vadmadarak száma. Schleswig-Holsteinben Fehmarn szigetén egy kimúlt hattyúnál fedezték fel a madárinfluenza-vírust. A fedett helyen tartott baromfiállomány körében változatlanul nem észlelnek fertőzést, a szabadtéri tartást április végéig megtiltották.
Még soha sem fertőződött meg macska

Az Európai Unió arra kérte az érintett országokat, hogy hozzanak intézkedéseket a húsevő háziállatok és a vadmadarak találkozásának megakadályozására azokban a körzetekben, ahol a madárinfluenza H5N1-es agresszív vírusa felbukkant. A 25-ök szakértői Brüsszelben több ajánlott óvintézkedést is megfogalmaztak, például azt, hogy “a macskákat be kellene zárni, a kutyákat pedig pórázra kellene kötni, vagy más módon korlátozni a mozgásukat, és a gazdáik felügyelete alatt kellene tartani”.

Itthon 5 védőkörzet működik

A megyei állategészségügyi hatóság csütörtöki tájékoztatása szerint a helyi állattartók ismerik és betartják a szabályokat. Ezzel a 12 madárral – 11 hattyúról és egy szárcsáról van szó – 25-re emelkedett azon szárnyasok száma, amelyek a madárinfluenza miatt hullottak el Magyarországon (21 hattyú, 1 tőkésréce, 1 kormorán, 1 dankasirály, 1 szárcsa).

A 25-ből 7 madár esetében már az Európai Unió weybridgei referencialaboratóriuma hivatalosan is megerősítette, hogy a H5N1-es vírus felelős az elhullásukért – valamennyi esetben hattyúkról van szó. A többi szárnyasból származó mintát pedig a magyar hatóságok részben már elküldték, részben holnap küldik el Nagy-Britanniába.

Biztonsági óvintézkedésként eddig 5 teljes, és 1 részleges védőkörzet, valamint az ezekhez kapcsolódó megfigyelési zónák kialakítására volt szükség. Ezek: Nagybaracska és térsége, Dunakeszi, a horányi-rév és környéke, Szentendre, Százhalombatta, Dunaszentbenedek és környéke, valamint a szlovákiai Bős (Gabcsikovó) köré vont védő- és megfigyelési zóna átnyúlik magyar területre is.

Májusig fertőz?

Süth Miklós, az országos főállatorvos szerint a vízi élőhelyek környékén további madárinfluenzás esetekre lehet számítani a tavasz folyamán. A fertőzési lánc megszakadása a költözés befejeztével a madarak párba állásától várható, ami május végéig megtörténik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik