Élet-Stílus

Közjegyzői pecsét helyett elektronikus aláírás

admin
admin

2006. 03. 02. 14:17

2006. május 1-jétől a közjegyzők országszerte minősített elektronikus aláírás használatával is biztosíthatják a digitális iratok hitelességét.

Az elektronikus aláírással ellátott dokumentumok ugyanolyan közokiratnak minősülnek majd, mint a „hagyományos” pecséttel ellátottak. Az e-közigazgatás elterjedésével az elektronikus közjegyzői okiratokat akár a többi nagy elektronikus ügyintézési rendszerhez is hozzá lehet kapcsolni.

Már 2005 szeptembere óta adott a törvényi lehetőség a kft.-k és a részvénytársaságok elektronikus bejegyzésére, illetve a változások feltüntetésére. 2007-től a minősített elektronikus aláírás használata még nagyobb jelentőséggel bír majd, mivel a cégalapításhoz kapcsolódó minden iratot – mint a társasági szerződést vagy a cégbejegyzési kérelmet – csak elektronikusan lehet benyújtani a cégbírósághoz.

Az elektronikus ügyintézés legfőbb előnye a gyorsaság

A cégbírósághoz benyújtott kérelem az elküldés pillanatában megérkezik, a küldésről kapott elektronikus tértivevény pedig bizonyítja a beérkezés tényét.

A hatályos szabályozás szerint az elektronikusan küldött iratokat nemcsak elektronikus aláírással, hanem időbélyegzővel is el kell látni. Az időbélyegző akár a bíróság előtt is hitelt érdemlően bizonyítja, hogy a dokumentum az adott pillanatban már létezett, sőt azt is, hogy mikor módosítottak utoljára annak tartalmán.

Az elektronikus ügyintézés jelen pillanatban a cégbejegyzésnél és a változásbejegyzésnél vehető igénybe, de várhatóan kiterjed majd más területekre is.

„A módszerrel a lakásmaffiához köthető ügyletek teljes egészében kiszűrhetők lennének, így nagyon reméljük, hogy az elektronikus aláírás a későbbiekben az ingatlan-nyilvántartásban is alkalmazható lesz.” – mondta dr. Kapás Katalin, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnöke.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.