Élet-Stílus

Júniusig döntenek az uniós jogosítványról

Az Európai Unió közlekedési miniszteri tanácsa legkésőbb júniusban dönt az egységes uniós gépjárművezetői jogosítvány bevezetéséről – jelentette be csütörtökön Hubert Gorbach osztrák alkancellár és közlekedési miniszter.

Az unió közlekedési minisztereinek Bregenzben megkezdődött informális jellegű találkozóját – amelyen Magyarországot Horváth Zsolt Csaba, a Gazdasági és Közlekedési minisztérium államtitkár-helyettese képviseli – mindenekelőtt a közlekedésbiztonság kérdéseinek a megtárgyalására hívta az EU soros elnöki tisztét betöltő Ausztria kormánya.

Gorbach kifejtette, hogy az EU-országok szaktárcái még egyeztetnek arról, hogy az egységes jogosítvány bevezetéséről dönteni tudnak-e már a március 27-én megrendezésre kerülő legközelebbi értekezletükön. Az azonban már bizonyos, hogy arra a legkésőbb júniusban sor fog kerülni. Egyelőre nincs döntés arról, hogy mikortól vezetik be az egyes országok a bankkártyához hasonlító új jogosítványt, és az sem eldöntött, hogy az eddigi jogosítványok meddig maradnak érvényben. Az osztrák tömegtájékoztatás emlékeztetett arra, hogy jelenleg 100-féle jogosítvány van érvényben az EU országaiban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik