Élet-Stílus

Japán márkákban bíznak az amerikaiak

Amerikai fogyasztói vélemények alapján, egy közel egymilliós gépkocsiállományt véve alapul, az amerikai Consumer Reports magazin elkészítette az autópiac legmegbízhatóbb márkáinak listáját, melynek első tíz helyéből kilencre japán autó került.

A győztes a Toyota járműipari csoport Lexus márkája lett, dobogós helyet kaptak a Toyota nevével ellátott gépkocsik is, míg a Honda lett a második helyezett. Amerikai autó is feljutott a listára: a Mercury márka nyolcadikként végzett, a korábbi 16. helyről nagyot ugorva előre. A nem oly rég még problémás Mitsubishi az előkelő negyedik helyen végzett.

Nem minden japán autó elég megbízható: most a 28. helyre sorolták a Nissan csoport luxusmárkáját, az Infinitit, elsősorban a QX45 jelzésű modellje miatt, aminek kimondottan gyengének mondták az amerikai vásárlók a megbízhatóságát. A Porsche az amerikaiak szemében ugyancsak kevéssé megbízható, amit a Consumert Reports a Cayenne modellel kapcsolatos problémákra vezet vissza.

Az amerikai – az 1998 és 2005. között kihozott modellekkel rendelkező – autósok szerint eléggé úgy tűnik, hogy a gépkocsik megbízhatósága eljutott a csúcspontjára, mivel a 100 autóra jutó problémás esetek száma gyakorlatilag két éve nem csökken.

A Consumer Reports éves felmérésében az előfizetőit kérdezte meg, illetve lehetett szavazni a magazin weblapján.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik