Élet-Stílus

Egymilliárdos bioüzemanyag-fejlesztés a Győri Szeszgyárnál

admin
admin

2006. 03. 02. 12:35

Üzemanyagként hasznosítható alkohol, azaz bioetanol gyártására egymilliárd forintos fejlesztést hajt végre a Győri Szeszgyár és Finomító Rt.

Folláth György vezérigazgató az MTI-nek elmondta, hogy a társaság tavalyi 4,4 milliárd forintos árbevételét az idén 1,6 milliárd forinttal szándékozik növelni. A cég az idén 50 százalékkal szeretné meghaladni tavalyi 260 millió forintos adózás előtti nyereségét.

A növekedést a bioetanol gyártására alapozzák. A fejlesztéssel a bioetanol energiatakarékos előállításának feltételeit teremtik meg. Ez azért fontos, mert az energia a gyártási költségekben jelentős hányadot képvisel. A győri szeszgyár az idén 16 millió liter bioetanol értékesítését irányozta elő, tavaly még csak ötmillió litert gyártott ebből a termékből.

Az évente megtermelt öt-hat millió tonna többletgabonából előállítható kétmilliárd liter alkohollal Magyarország lehetne Európa egyik legnagyobb gabonaalapú bioetanol-gyártója – vélekedett a vezérigazgató. A cég tavaly 35 millió liter alkoholt értékesített, a termékek felét belföldön adta el, a felét exportálta egyebek között Németországba, Szlovákiába, Svájcba. Az idén a bioetanol-piacok bővítésére és az exportarány növelésére törekszik a vállalat. A részvénytársaság fejlesztési programjában új üzem létrehozása szerepel Gyöngyös térségében. A beruházást jövőre indítják. Ehhez a törekvéshez illeszkedik, hogy részt vállaltak a gyöngyösi bioenergetikai innovációs centrum létesítésében. Az innovációs centrum célkitűzése a megújuló energiaforrások hatékony alkalmazásának elősegítése Magyarországon.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.