Élet-Stílus

Oroszország: 716 ezer szárnyas pusztult el a madárinfluenza miatt

Oroszország déli részén a madárinfluenza H5N1 altípusa okozta járványban elhullott, illetve elpusztítottak 716 ezer madarat. Indonéziában két embert szállítottak a kór tüneteivel kórházba.

Az indonéz fővárosban szerdán két embert, egy húszévest és egy egyéves csecsemőt szállítottak a fertőző betegségekre szakosodott Sulianti Saroso kórházba madárinfluenzához hasonló tünetekkel. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint eddig Indonéziában húsz halálos áldozatot követelt a madárinfluenza-vírus H5N1 altípusa, de az ország közegészségi adatszolgáltatásainak hiányosságai miatt elképzelhető, hogy a szám ennél jóval magasabb. Az indonéz hatóságok a kór terjedésének megállítására 10 ezer rúpiát (egy dollárt) adnak kárpótlásul minden levágott beteg szárnyasért, de ez az összeg túlságosan alacsonynak bizonyult, mivel a friss csirke piaci ára 15 ezer rúpia körül van.

Az orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma közölte: a laboratóriumi tesztek Adigeföldön, Dagesztánban, Krasznodar és Sztavropol térségében is kimutatták a fertőzést. Az elmúlt napokban közel 17 és fél ezer állat elhullását tapasztalták, emellett a csecsenföldi Davigyenkóban és a kabard- és balkárföldi Nartkalében, illetve a Csegem, a Terek és a Bakszán folyók árterületén észlelték egy-egy hattyú pusztulását. A minisztérium tájékoztatása szerint a fertőzésnek eddig ember nem esett áldozatául. A helyzet Dagesztánban a legsúlyosabb, ahol három baromfitelepen pusztított a járvány. A kór tovaterjedésének megakadályozása érdekében ezeken a telepeken elpusztították az összes szárnyast. Madárinfluenzás eseteket regisztráltak 24 település háztáji gazdaságában is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik