Élet-Stílus

Iránt nem tiltják el a foci vb-től

Az iráni urándúsítási hírek és az államfő Izrael elpusztítására buzdító szavai hatására felerősödtek azok a hangok, hogy nemcsak politikailag, hanem más területeken is izolálni kellene Teheránt. A foci vb-n való szereplés azonban nincs veszélyben.

Joseph Blatter, a FIFA elnöke kategorikusan elvetette, hogy kizárják a tornáról az iráni válogatottat – jelenti a Frankfurter Allgemeine Zeitung. A nemzetközi labdarúgás első embere szerint elképzelhetetlen, hogy politikai okok miatt ne szerepelhessen a németországi labdarúgó világbajnokságon az iráni csapat, amely annak rendje és módja szerint kivívta a legjobbak között való szereplés jogát. Blatter a Bild Zeitung-nak adott interjúban kiemelte, hogy a szervezet politikai és vallási kérdésekben ’abszolút semleges’.

Veszélyben az iráni csapat?

A Süddeutsche Zeitung jelentése szerint az iráni kormány a focisták biztonságáért aggódik a németországi torna alatt. Az ázsiai ország belügyminisztere terroristaveszélyről beszélt német kollegájának egy katari biztonsági konferencián. Wolfgang Schäuble erre reagálva elmondta, hogy különösen a szívén viseli az iráni válogatott biztonságát.

Száz nappal a torna kezdete előtt, a ’dolgok jelenlegi állása szerint’ a madárinfluenza nem veszélyezteti a világbajnokság megrendezését. Amennyiben azonban kiderül, hogy a madárinfluenza a pestis illetve a kolerához hasonlóan emberről emberre is képes terjedni, akkor a német kormánynak kell döntenie, és ezt mi el fogjuk fogadni – mondta a FIFA elnöke.

„A vb nem a németeké”

Az interjúban a 69 éves Blatter határozottan visszautasította azokat a vádakat, amelyek szerint a FIFA a szponzorainak védelmében túl szigorúan szabályozná a tornát.

Úgy látszik, valamit tisztázni kell. A vb nem Németországé. Egy FIFA tornáról beszélünk, amely nekünk egymilliárd svájci frankunkba kerül, és amelynek Németország a házigazdája – közölte Blatter. Véleménye szerint elfogadhatatlan, hogy a német szervezőbizottság 250 millió svájci frankot, illetve a jegybevételek egy részét megkapja, másrészről azonban figyelmen kívül hagyja a a FIFA-partnerekkel kötött szerződéseket .

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik