Élet-Stílus

Magyarország lemaradt a Hyundai-beruházásról

admin
admin

2006. 02. 28. 13:22

A dél-koreai Hyundai Motor Co. közel áll egymilliárd eurós beruházási tervének véglegesítéséhez a Cseh Köztársaságban. Gerry Dorizas a Hyundai európai alelnöke a Reuters hírügynökséggel közölte, hogy a cseh helyszín kiválasztása szinte véglegesnek tekinthető.

Az alelnök utalt azokra a sajtóértesülésekre, amelyek Magyarországot, konkrétan Budapestet is megemlítették lehetséges helyszínként.

A Hyundai egymilliárd eurót tervez befektetni évi 300 ezer autó gyártására 2008-tól. A szerződés aláírására az értesülések szerint márciusban kerül sor, ezt azonban Dorizas nem erősítette meg. A cseh kormány számításai szerint a Hyundai befektetése 1,1-1,2 százalékkal növelné az ország gazdasági növekedését.

A Hyundai 2010-től a világ hatodik legnagyobb autógyárává kíván előlépni a jelenlegi hetedik helyről. Ezt elsősorban külföldi gyárak építésével kívánja elérni, hogy kiküszöbölhesse a von emelkedő árfolyamának hatását. Legfőbb célpontjai Kína, az Egyesült Államok, India és még néhány fejlődő ország.

A Hyundai 2006-ban 2,7 millió autót kíván értékesíteni a 2006-os 2,4 millió után. Európai eladásait változatlanul 350 ezerre tervezi. Az európai piacon márkája felfrissítésére készül annak érdekében, hogy nagyobb szeletet hasíthasson ki a magasabb nyereséget hozó szegmensekből is, mint például a városi terepjárók piacából. Tervei szerint hat év óta az idén először növeli üzemi eredményét, mégpedig 6,3 százalékkal a tavalyi 1,38 ezer milliárd vonhoz képest. Ezt a törekvését elsősorban a von árfolyamának emelkedése nehezíti majd meg.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.