Élet-Stílus

Drága lett a bálozás

Farsangi időszakban nemcsak a bálozóknak kell mélyen a zsebükbe nyúlniuk, hanem a teret adó neves szállodáknak is. A költségeik ugyanis jóval jelentősebbek a bevételeiknél.

Vízkereszttől hamvazószerdáig idén is minden jelentős szakma megtartja szokásos évi báli rendezvényét. A bálok ma is olyan társadalmi összejövetelek, ahol a legfőbb cél a személyes kapcsolatok ápolása és a kommunikáció. László Attila protokollszakértő szerint azonban míg régen kötöttebbek voltak a viselkedés kulturális szabályai és sokkal inkább konzervativizmus dominált mind a ruha mind pedig a frizura terén, ma a megjelenés és elegancia legfőbb mércéje a pénz. A kézimunkával készült ruhát felváltotta a konfekcióruha viselése. A széleskörű kölcsönzői ajánlat minősége rossz, árban pedig igen magas. Kevesen is választják ezt a megoldás, ha egy igazán híres és nagyszabású bálba készülnek. Az első bálozók nagy része megvásárolja ruháját, ami minőségi ruha esetén legalább 200 ezer forint, és a költségek itt még korántsem érnek véget.

A legnépszerűbb és talán legimpozánsabb bál az Operabál, amelyet hosszú szünet után 1996-ban tartottak először. Ide a páholyjegy, vacsorával együtt 250 ezer forint, a sétálójegy már 75 ezerért kapható. Az busás belépőért a résztvevők 1200 négyzetméteren táncolhatnak, 1000 fős személyzet gondoskodik teljes kényelmükről, Gundel szakácsok főztjét kóstolhatják Zsolnay tányérokból.

A hazai hotelek számára elsősorban a februári holtszezon miatt jön jól a báli fergeteg, bár egyre kevésbé éri m meg számukra a télűző rendezvények szervezése. A magyarországi szállodák idén közel ötven bálnak adnak otthont, bár sokak szerint ez ma már csak az adott hotel jó hírnevének megőrzésére szolgál, már korántsem jó üzlet.

Az InterContinental szálloda marketing koordinátora a FigyelőNetnek elmondta, hogy idén eddig egy bált tartottak. Ez a magyar és nemzetközi vitorlásszövetség gondozásában létrejövő vitorlásbál volt. Béres Imola hozzátette, évente általában is csupán egy-két bált rendeznek, ezek helyett inkább a konferenciákra és a kongresszusokra helyezik a hangsúlyt.

Néhányan úgy spórolnak, hogy a megtartott bálokat nem jelentik be a Szerzői Jogvédő Irodánál, így csak akkor kell fizetniük zenei jogdíjat, ha ez kiderül. A büntetési díj az „elfelejtett” összeg nagyságával megegyezik. Szerencsére a mulasztás kevesekre jellemző, általában az első felszólítás után pótolják az elmaradást, mondta a Szerzői Jogvédő Iroda jogásza. Tóth Péter hozzátette, bálok esetén az áfával csökkentett bevétel nyolc százalékát köteles befizetni a szolgáltató, ez például egy ezer forintos belépő áránál nyolcvan forintot jelent, amely a szerzőket illeti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik