Élet-Stílus

Kiosztották a francia Oscart

A francia mozikban óriási közönségsikert aratott De battre de mon coeur s'est arreté (Megszűnt a szívem dobogni) című Jacques Audiard film összesen nyolc kategóriában nyerte el a francia Oscar-díjnak számító César-díjat.

A francia Filmművészeti és Filmtechnikai Akadémia a párizsi Théatre de Chatelet-ban rendezett ünnepsége elején néhány tüntető foglalta el a színpadot, és húsz percig adta elő követeléseit a nézőtéren helyet foglaló kulturális miniszternek. Az előadói szakma szabadúszói (színészek, vágók, világosítók, hangosítók, díszletezők) több tízezer kollegájuk nevében bizonytalan helyzetük és a munkanélkülisegély-rendszert szigorító reform ellen tiltakoztak.

Egy részüket a biztonsági erők erőszakkal távolították el a színházból, de meghívóval bejutott társaik a közönség soraiból bekiabálásaikkal többször megszakították a francia mozi legnagyobb ünnepét, amelyet a műsorvezető Valérie Lemercier színésznő humorával próbált áthidalni, rendszeresen szót adva a tiltakozóknak.

Az est nagy esélyese, a tíz jelölést kapott Jacques Audiard-film nyolc kategóriában nyerte el a 31. César-díjat: legjobb film, legjobb rendezés, legjobb zene (Alexandre Desplat), legjobb férfi epizódszereplő (Neil Arestrup), az év női felfedezettje (Linh-Dan Pham), legjobb adaptáció, legjobb operatőr és legjobb vágó.

A rendező a filmnek járó díjat főszereplőjének, Romain Durisnek ajánlotta, aki viszont nem nyerte el a Césart. A 32 éves sztár egy romlott és cinikus üzletembert alakít a filmben, akinek a zongorázás, majd a művészi karrierben való sikertelensége teljesen megváltoztatja az életét. A filmet több mint egymillióan nézték meg az elmúlt évben Franciaországban.

A legjobb férfi főszereplőnek járó díjat a 80 éves Michel Bouquet nyerte el a néhai Francois Mitterrand francia elnök utolsó hónapjairól szóló Le promeneur du Champs de Mars (A Mars-mezőn sétáló) című filmben nyújtott alakításáért.

Nathalie Baye 23 év után másodszorra vehette át a legjobb női főszereplőnek járó Césart a Le petit lieutenant (A kis hadnagy) című rendőrfilmben nyújtott alakításáért.

A legjobb forgatókönyvnek járó díjat a román származású Radu Mihaileanu és Alain-Michel Blanc Va, vis et deviens (Menj, élj és formálódj) című filmért érdemelték ki. Az etiópiai zsidók Izraelbe emigrálását feldolgozó alkotás román író-rendezőjének Életvonat című filmjét a magyar nézők is láthatták.

A legjobb első filmnek járó Césart a Darwin rémálma című film nyerte el. Hubert Sauper, a magyar mozikban is látható és az idei Oscar-díjra is jelölt dokumentumfilm osztrák rendezője a César szobrocskát azoknak a munkásoknak ajánlotta, akik “valahol a világ végén kivésték a fémet”. Clint Eastwood a tavaly négy Oscar-díjat nyert Millió dolláros bébi című filmje nyerte el a legjobb külföldi filmnek járó legrangosabb francia elismerést. Tiszteletbeli Césart kapott Hugh Grant brit és Pierre Richard francia filmszínész.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik