Élet-Stílus

Egyre több országban okoz gondokat a madárvész

Ázsia, Afrika és Európa egyre több országában hoznak intézkedéseket a madárinfluenza ellen, ennek ellenére a vándormadarak terjesztette kór egyre több helyre elérkezik.

A nigériai kormány megerősítette, hogy újabb két szövetségi államban mutatták ki a H5N1 madárinfluenza-vírust az ország északi részén.

Második afrikai országként a szomszédos Nigerben is megjelent a kór. A nigériai Yobe és Nassarawa állam ezzel a madárinfluenza-vírustól sújtott Kano, Kaduna, Plateau, Bauchi és Katsina államokhoz, valamint Abuja szövetségi főváros körzetéhez csatlakozott. Ugyanakkor Zamfara állam az olaszországi referencia-laboratórium vizsgálatai szerint lekerült a listáról, de továbbra is veszélyeztetettnek tekintik a fertőzött államok közelsége miatt.

A nigériai madárinfluenza terjedésének megakadályozására létrehozott elnöki bizottság, amely egészségügyi felszerelésekkel segíti a fertőzött területeket, felszólította az ország valamennyi államát, akár érintettek, akár nem, hogy hozzanak létre válságszerveket a járvány kezelésére.

Továbbra is érvényben van a szárnyasok szállításának tilalma az egyes államok között, tilos szárnyasokat szállítani embereknek fenntartott járműveken, és fenn kell tartani a 3 kilométeres sugarú körben kijelölt egészségügyi zónákat az érintett államok gazdaságai körül. Nigériában eddig még nem regisztráltak emberi madárinfluenza-megbetegedést.

Nigéria után az északi szomszéd Nigerben is megerősítettek madárinfluenza-megbetegedést az olaszországi Padovában végzett laboratóriumi vizsgálatok alapján. Eddig csupán ebben a két országban jelent meg a kór Afrikában.

Pakisztánt is elérte a kór

Kimutatták a madárinfluenza vírusát háziszárnyasban hétfőn Pakisztán északnyugati vidékén, de egyelőre nem lehet tudni, hogy a vírus emberre is veszedelmes H5N1 altípusáról van-e szó. Csirkékből vett minták bizonyultak pozitívnak két északnyugat-pakisztáni tanyán – közölte a dél-ázsiai állam mezőgazdasági minisztériumának illetékese. Mint a tisztviselő elmondta, mindkét farmon levágták a teljes szárnyasállományt, s a mintákat az angliai Weybridge-be küldték további vizsgálatok elvégzésére, hogy megállapítsák, a H5 vírus mely altípusáról van szó.
Pakisztán a múlt héten megtiltotta a baromfi importját Indiából és Iránból, két olyan szomszédos országból, ahol már megjelent a kór.

Bosznia-Hercegovina: hattyúkkal érkezett a vírus

Először fedezték fel a madárinfluenza nagy megbetegítő képességű, emberre is veszélyes H5N1 vírusát Bosznia-Hercegovinában két elhullott hattyúban az ország középső részén – közölte hétfőn a szarajevói állategészségügyi hatóság. Az Európai Unió “brit referencialaboratóriumában elvégzett vizsgálatok eredménye pozitív. A H5N1 vírust izolálták” a két hattyúból vett szövetmintákon – jelentette be sajtóértekezleten Jozo Bagaric, a boszniai állategészségügyi intézet igazgatója. A vízimadarak február közepén a Plivsko-tónál, Jajce közelében pusztultak el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik