Élet-Stílus

Madárinfluenza: Indiában 90 ezer embert vizsgáltak meg

admin
admin

2006. 02. 26. 17:47

Indiában 90 ezer embert vetettek alá orvosi vizsgálatnak a hét végén, hogy megállapítsák, nem fertőződtek-e meg a madárinfluenza vírusának emberre is veszélyes H5N1 változatával.

A vizsgálatok akkor kezdődtek, amikor a múlt héten két államban megjelent a madárinfluenza. Tíz személyt megfigyelés céljából elkülönítettek Gudzsarát állam egyik kórházában.

Már több százezer szárnyast semmisítettek meg a szubkontinensen, miután a múlt héten két államban, Gudzsarátban és Mahárástrában is kimutatták szárnyasokban a madárinfluenza kórokozóját. Gudzsarátban 90 ezer, a szomszédos Mahárástrában pedig 280 ezer szárnyast öltek le eddig. Indiában ember még nem kapta el a madárinfluenzát, a 95 gyanús eset mind negatívnak bizonyult a hét végére.

Riadalmat keltett viszont, hogy egy újabb államból, az északkeleti Asszámból jelentették ezernyi szárnyas elhullását a hét végén. Elővigyázatossági intézkedéseket hoztak és az állatok vizsgálatát rendelték el.

India-szerte baromfiipari munkások tízezrei vesztették el állásukat, mert a madárinfluenza hírére visszaesett a baromfifogyasztás. Jóllehet szakértők szerint a rendesen hőkezelt hússal nem lehet elkapni a fertőzést, milliók hagytak fel a csirke és a tojás fogyasztásával, az indiai baromfiipart már több mint egymilliárd dolláros veszteség érte.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Mentőkhöz menekült az elkószált 14 éves kutya

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.