Élet-Stílus

Kína tömeges madárinfluenza-veszélyre figyelmeztet

Kína vasárnap figyelmeztetett, hogy tavasszal, a költöző madarak megindulásakor tömeges madárinfluenza-járvány várható, de egyben közölte, hogy a mezőgazdasági illetékesek magas fokú készültségben vannak.

A bejelentés azután történt, hogy Kínában szombaton két újabb madárinfluenzás megbetegedésről számoltak be: egy kilencéves kislány és egy fiatal nő fertőződött meg a madarak által terjesztett életveszélyes kórral. Velük együtt összesen 14-en betegedtek meg a madárinfluenza-vírus H5N1-es válfajától az ázsiai országban. “Tekintettel a jelenlegi helyzetre a tömeges járvány lehetősége nem zárható ki” – közölte a mezőgazdasági miniszter.

Tu Csing-lin szombaton közölte: a kínai törvényhozást és valamennyi mezőgazdasági főosztályt magas fokú készültségbe helyezik, járványügyi megfigyelést folytatnak, beoltják a szárnyasokat és vírusteszteket végeznek.

A legfrissebb jelentés szerint Kína 2005-ben több mint 22 millió szárnyast gyűjtött be, ebből mintegy 163 ezer volt H5N1 vírussal fertőzött, és több mint 154 ezer pusztult el a kórban. A jelentés szerint tavaly 31 madárinfluenza-gócot jelentettek háziszárnyas-telepekről és egyet vándormadarak pihenőhelyéről. A 32 góc többsége közvetlen kapcsolatban volt a költöző madarak jelenlétével. A madárinfluenza-gócok 13 tartományt és 32 megyét érintettek, de valamennyit sikerült ellenőrzés alá vonni anélkül, hogy a vírus széles körben elterjedt volna.

A H5N1 vírusnak eddig több mint 90 halálos áldozata volt, többségében Ázsiában, ahol a kór 2003 végén jelent meg.

Romániában újabb fertőzőgócot találtak

Románia délkeleti részében, Topaluban, ahol az első tesztek a H5 vírus típusát mutatták ki – közölte vasárnap az állategészségügyi hivatal egyik vezetője. Az öt elhullott és két élő tyúkból levett mintákon elvégzett gyorstesztek a H5 vírus jelentétét mutatták ki – közölte Grigore Mertoiu, a hivatal illetékese. A Duna mentén fekvő falu elején és végén fertőtlenítő állomást helyeztek el.

Ha az elemzés megerősíti, hogy az emberre is veszélyes H5N1 vírusról van szó, Topalu portáin mind a 17 ezer szárnyast levágják – közölte az illetékes.

Romániában összesen 34 madárinflunza-gócot jelentettek eddig, és több mint 180 ezer szárnyast pusztítottak el. Bukarest várja a Fekete-tenger partján fekvő Eforie strandján, Mangalia kikötővárosban és a Neptun-tó partján elpusztult vadmadarakból levett minták elemzésének eredményét is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik