Élet-Stílus

Gauguin-, Renoir-képek Kaposváron

Gauguin, Renoir, Toulouse-Lautrec, Rodin alkotásaival is találkozhatnak az érdeklődők a kaposvári Vaszary Galériában.

A „Rejtett Szépségek” – A nő ábrázolása a XIX. század kezdetétől a századfordulóig című vándorkiállítást 2006. február 24-én délután nyitja meg Koncz Erika helyettes államtitkár.

A Szépművészeti Múzeum Modern Gyűjteményéből válogatott anyagot elsőként a Szombathelyi Képtár mutatta be. Kaposvárott február 24-től április 9-ig látogathatják az érdeklődők, majd a kiállítás április 11-től június elejéig a debreceni Kölcsey Kongresszusi Központban mutatkozik be.

Az alapításának 100. évfordulóját ünneplő Szépművészeti Múzeum nemcsak a falai között rendezett nagy kiállításokkal, hanem gyűjteményéből válogatott utazó tárlatokkal is emlékezetesebbé kívánja tenni az ünnepi esztendőt. A múzeum Egyiptomi, Antik, Grafikai és Modern Gyűjteménye 2006-ban kilenc városban mutatkozik be. A Szépművészeti csaknem 350 műtárgya a kulturális tárca támogatásával összesen több mint 2600 kilométert utazva jut el a városi intézményekbe.

Fókuszban a női szépség

„Rejtett szépségek”. A Nő ábrázolása a XIX. század kezdetétől a századfordulóig című kiállítás a száz évvel ezelőtt megnyílt Szépművészeti Múzeum 19-20. századi gyűjteményének alkotásaiból mutatja be a ma már „hosszú évszázadként” számon tartott időszak művészetét. A válogatással igyekeztek a talán legismertebb francia művészet képviselői mellett más európai nemzetek alkotásait is felvonultatva szemléltetni azt a fejlődést, mely a klasszicizmustól kezdődően a 20. század elején induló irányzatok felé mutatott. A múzeum gyűjteményének gazdagsága és sokrétűsége lehetőséget nyújtott arra, hogy egy-egy kiválasztott tematika alapján érzékeltessék a folytonosságot.

„A rejtett szépségek” című válogatás a művészet egyik örök témáját, a női ábrázolásokat hivatott bemutatni, több olyan alkotást is kiállítva, amelyeket eddig nem láthatott a nagyközönség. A kiállításon száz év távlatából képet kaphatunk a művészi érték és a korízlés találkozásáról és kirajzolódik a korszak szellemi élete, illetve az egykori gyűjtők érdeklődése és a múzeumi gyűjtőtevékenység iránya is. Figyelemreméltó, hogy a bemutatott alkotások jelentős része gróf Andrássy Dénes 1912-es hagyatékából származik.

A kiállításon 65 alkotás szerepel. A francia művészetet 5-5 grafika és szobor (Bonnard, Denis, Gauguin, Renoir, Toulouse-Lautrec, Carriere-Belleuse, Desbois, Rodin stb.), a belga művészetet hat alkotó szobrai képviselik (Dubois, Meunier, Minne, Rombaux, Vigne). A festők esetében tíz-tíz alkotással egyenlő arányban szerepelnek olaszok, németek és osztrákok. Mind a plasztikák, mind a festmények kiválasztásánál találkozhatunk az észak-európai országok művészetének jeles képviselőivel is (Thorvaldsen, Neujd, Nordgren, Zorn).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik