Élet-Stílus

Mobiltelefon nyugdíjasoknak

Egy német cég, a fitage GmbH a nyugdíjasok tapasztalatait figyelembe véve készítette el kizárólag az idős emberek számára piacra dobott új mobiltelefonját.

A készülék leginkább a mobiltelefonálás hőskorában használt, a magyar szlengben csak „bunkófonként” emlegetett termékekre hasonlít. A mobiltelefon neve stílusosan „Nagy Katalin” lett. A készülék nagy méretű kijelzővel (44 x 26 mm, felbontása 128 x 64 képpont) és gombokkal rendelkezik, hogy kezelése egyszerű legyen. A gombokon szereplő karakterek mérete 1,8 cm, ráadásul világítanak is, így gyengén látók sem téveszthetik el a billentyűket. A készülék képes a nagyothalló eszközökkel való együttműködésre, memóriájában pedig egyszerre három segélyhívó szám tárolható.

A telefon menüjébe csak a legszükségesebb funkciók kerültek bele, így a „Nagy Katalin” csak telefonhívások kezdeményezésére és fogadására, sms-ek küldésére és fogadására, valamint címek és telefonszámok tárolására képes. Az előre eltárolt segélyhívó számok három előre beállítható gomb segítségével közvetlenül felhívhatók, így vészhelyzetben gyorsan megérkezhet a segítség, és az idős embereknek nem kell az orvosi ellátásra sokáig várni. Ezenkívül – az előfizető beleegyezésével – aktiválható egy, a mobiltelefon helyzetét érzékelő funkció is, ami automatikusan és rendszeres időközönként továbbítja az adott szerveknek a készülék tartózkodási helyét.

A készülék egyaránt működtethető a 900 és az 1800 MHz-es GSM-hálózatokban. A telefon mérete 179 x 69 x 29 mm, de tömege is figyelemre méltó: 259 gramm. A „Nagy Katalin” májustól lesz kapható, Németországban a tervek szerint 289 euróba kerül majd. A várhatóan nagy feltűnést keltő terméket a fitage GmbH a CeBIT kiállításon is be fogja mutatni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik