Élet-Stílus

Májustól indul az űrtemetkezés

Egy amerikai magáncég májusban 187 elhunyt hamvait, köztük két híresség földi maradványát – James Doohan filmszínészét, valamint L. Gordon Cooper asztronautáét – juttatja a világűrbe.

A houstoni Space Services, azaz Űrszolgáltatások nevű cég felejthetetlen szertartást ígér az eltávozottaknak. A családtagok jelen lehetnek a rakéta startjánál, majd hangulatos szertartás keretében vehetnek végső búcsút az elhunyttól.

A cég több árfekvésben kínálja az űrtemetést. A legolcsóbb szertartás mindössze kilencszázötven dollárba, vagyis kétszázezer forintba kerül – az összegért Föld körüli pályára juttatják az elhunyt hamvait, igaz, hogy csak egy csipetnyit, mindössze 1 grammot. Jóval mélyebben kell benyúlnia a zsebébe annak, aki hét grammot szeretne Föld körüli pályára bocsátani: a szolgáltatásért 5300 dollárt, vagyis 1,1 millió forintot kell fizetni.

Ennél is sokkal drágább az űrtemetés, ha valaki a Hold felszínére vagy bolygóközi utazásra szeretné küldeni eltávozott hozzátartozója földi maradványait: ez esetben 12 500 dollár (2,6 millió forint) a tarifa. A rokonok minden esetben megkapják a szertartást megörökítő videofelvételt, az elhunyt fényképe és életrajza felkerül a cég honlapjára, s a drágább űrtemetést megrendelőknek pedig még egy emlékérem is jár.

A legközelebbi temetést májusra tervezik, amikor tizenkét ország szülötteinek hamvait küldik kozmikus utazásra, köztük két híresség földi maradványait is – James Doohan filmszínészét (1920–2005), aki a Star Trek, vagyis az Űrszekerek című sorozatban az Enterprise űrhajó gépésze volt, valamint L. Gordon Cooper asztronautáét, aki 1965-ben a Gemini 5 fedélzetén járta meg a világűrt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik