Élet-Stílus

Hat hattyútetemet találtak Nagybaracskánál

Összesen hat bütykös hattyú tetemét találták meg szerdán a Duna-Dráva Nemzeti Park munkatársai Nagybaracska mellett: ötöt a Ferenc-csatornában, egyet a közeli mesterséges tóban.

A tetemeket – állatorvosi felügyelet mellett – az arra kijelölt helyre szállították – közölte Schmidt Tamás, a nemzeti park osztályvezetője. Tüske Ferenc hatósági állatorvos elmondta, hogy a madártetemeket azonnal zsákba rakták és egy fertőtlenített helyiségben tárolják, majd másnap az Országos Állategészségügyi Intézetbe szállítják. Az MTI tudósítóját szerdán is csak kettős ellenőrzés után engedték be a rendőrök Nagybaracskára. A REBISZ állományába tartozó rendőrnő a tudósítónak elmondta, hogy az emberek „még nem veszik zaklatásnak” az ellenőrzést.


Több száz hattyú telel a körzetben

A nemzeti park munkatársai elmondták, hogy általában 70-110 hattyú tölti a környező tavakon és a Ferenc-csatorna mellett a telet, de ebben az évben több mint 300 is ezen a területen telelt. A nagytestű vízi szárnyasok többsége október-novemberben érkezett, majd márciusban indulnak tovább. Az állatok közül sokat meggyűrűztek már, így tudják követni mozgásukat. A kisebb csapatok folyamatosan mennek egyik helyről a másikra. A hattyú teljesen vízhez kötött, növényi és planktonikus táplálékát a vízben találja meg, a szárazföldre még pihenni sem megy ki. A kisseb testű vízi szárnyasok szívesen tartózkodnak télen a hattyú közelében, mert a nagytestű állatok a tó felületének egy területét állandó mozgásukkal nem hagyják befagyni. A hattyú biológiai teljesítménye lehetővé teszi, hogy akár egyhuzamban az Adriáig is elrepüljön.


A ragadozómadarak is veszélybe kerülhetnek

Schmidt Tamás beszámolt arról, hogy ezekből a fajokból rendszeresen táplálkoznak ragadozó madarak, közülük a fokozottan védett rétisas is. Magyarországon körülbelül 150 rétisaspár fészkel, melyből az Al-Duna mentén mintegy 20 pár található, de télen olykor több pár is megjelenik, mert itt találnak táplálékot maguknak. Mivel már láttak olyan rétisast, mely fertőzött hattyú teteméből táplálkozott, ezért figyelik a ragadózók költőhelyeit is. Eddig még nem tapasztaltunk elhullást, lehet, hogy rájuk nem jelent veszélyt ez a madárbetegség, de ezt eddig még nem mondta ki senki – tette hozzá. Véleménye szerint hamarosan kiderül, hogy elkapta-e akár egyetlen rétisas is a kórt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik