Élet-Stílus

Csökkent az Audi profitja

A német Volkswagen-csoport luxusautógyára, az Audi szerdán 824 millió eurós adózott eredményt jelentett tavalyról, 5,4 százalékkal kisebbet a 2004-es 871 milliónál, de csak a nagyobb adóteher miatt.

Az adózás előtti eredményt a rekord értékesítés 14,6 százalékkal 1,31 milliárd eurós rekordra növelte 1,1 milliárdról. A forgalom 8,5 százalékkal 26,6 milliárd euróra emelkedett 24,5 milliárdról.

Már most közölték, hogy az első két hónapban az értékesítés – mennyiségben – 20 százalékkal nagyobb a tavaly ilyenkorinál. Egész évre is a tavalyi rekordot meghaladó értékesítésre és növekvő eredményekre számítanak a cégnél. 2010-ig összesen 10,8 milliárd eurós beruházással akarják fenntartani az ütemes fejlődést. Tavaly 1,7 milliárd eurót ruháztak be fejlesztésbe.

Az eredmény megfelelt a luxuscikk-gyártók általános irányzatának: miközben a tömegtermelők tavaly szinte minden ágazatban panaszolták a lakossági, fogyasztói bizalom hiányát, a kereslet csökkenését a romló, nagy munkanélküliséggel terhelt gazdasági környezetben Nyugat-Európában, a luxusiparágak továbbra is rekordot rekordra halmoztak világszerte, ebben a kategóriában nem volt fogyasztói bizalomhiány.

Tavaly az autóiparban az európai tömeggyártók közül csak a Volkswagennek sikerült növelnie eladott autói számát, 3,2 százalékkal 2 944 652-re. A többi európai márka európai értékesítése mind csökkent, a leggyorsabban a FIAT-é, 12,4 százalékkal. Ezzel szemben például a BMW luxusautóiból is 9,8 százalékkal több fogyott, összesen 779 527, a európai autógyártók szövetsége (ACEA) szerint.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik