Élet-Stílus

Balkáni romatangó az A38-as Hajón

Szerda este az A38 Hajón az Earth-Wheel-Sky Band Roma Art-projektje lép fel a közép-európai dzsesszt és világzenét bemutató sorozat, a MOLto Vivace keretében.

Az 1981-ben alakult Earth-Wheel-Sky Band vezetője, Oláh Vince a vajdasági és újvidéki zenei élet egyik központi alakja. Sokáig Boris Kovac, a “balkáni tangó” megteremtőjének zenekarában is játszott, így aztán nem véletlen a hasonlóság a két együttes muzsikája között: magyar, roma és szerb népzenei hagyomány, teljesen egyéni módon átértelmezve.

Habár Oláh Vincének és társainak fő célja a cigány népzenei hagyomány bemutatása, felújítása és kiteljesítése, e különös, semmivel össze nem vethető muzsikában ezernyi más stílus keveredik. Magyar nóta és flamenco, tangó és funky, blues és ellenpontos balkáni ritmusok, mindehhez tiszteletet parancsoló zenészi virtuzitás és nagyívű kompozíciók. Nem véletlen, hogy az Earth-Wheel-Sky Band (mely nevében is a vándorló roma nép előtt tiszteleg) három megjelent lemeze után az európai világzenei fesztiválok ünnepelt sztárja lett és egy németországi kiadó ajánlott a zenekarnak lemezszerződést.

Oláh Vince emellett megállíthatatlanul szervezi a vajdasági zenei életet, az EWSB gyakran játszik együtt Boris Kovaccsal, Lajkó Félixszel, Boban Markoviccsal, és a zenekar keretei is egyre tágulnak: a nemrég életre hívott flamenco band, a Rromariachi, illetve az EWSB fúvosokkal kiegészült bigband-formációja is nagy sikereket arat.

Az est másik fellépőjét, a Nomadát 2003-ban alapította Balogh Gusztáv. Zenéje alapvetően a roma zenei hagyományból táplálkozik, ezt azonban a ritmusszekció, a dob-basszusgitár páros erőteljes groove-okkal támogatja meg. Így aztán a tradicionális muzsika erőteljes dzsesszes-rockos körítést kap, és a cigány folklór elemei mellett több stílus is szerepet kap: a flamenco, latin műfajok, szerb népzene). Változatos zenei képzettséggel bíró muzsikusok (akik egyéb zenekarokban kísérleti dzsesszt éppúgy játszanak, mint bluest vagy akár
popot) egyedülálló hangzású, hagyománytisztelő, mégis újító zenekara: ez a Nomada.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik