Élet-Stílus

15 milliárd forintos környezetrehabilitáció a Nitrokémiánál

admin
admin

2006. 02. 22. 16:21

Négy év alatt 12 milliárd forint értékű kármentesítő és környezetkímélő munkát végeztek el a balatonfűzfői Nitrokémia Rt. telephelyein - mondta a cég vezérigazgatója szerdai sajtótájékoztatóján, Balatonfűzfőn.

Bakonyi Árpád hangsúlyozta: az ÁPV Rt.-vel tárgyalnak további 3 milliárd forintos támogatásról, ugyanis ennyi pénzre lenne még szükség az idén a környezet-rehabilitációs munkálatok teljes befejezéséhez. Tájékoztatása szerint a központi 1-es gyártelep teljes kármentesítését az idén szeptemberben fejezik be. Eddig 81 épületet bontottak le és elszállítottak rekultivációs területre 22 ezer köbméternyi bontási hulladékot. Hozzátette: még 6o épületet kell elbontaniuk.

A vezérigazgató elmondta: a klórkáliüzemet öt éve állították le, s a kármentesítést az idén májusra fejezik be. Közlése szerint innen a kezelőterületekre 10 ezer tonnányi higannyal szennyezett földet és sóiszapot, valamint 9 ezer tonna épülettörmeléket szállítottak. Közölte azt is, hogy a külső égető és ipari hulladéklerakó felszámolásával 2005. júniusára végeznek. Innen 550 ezer köbméter szennyezett földet szállítottak el, illetve földet helyeznek oda vissza.

Bakonyi Árpád tájékoztatott arról is, hogy Papkesziben, a szerves vegyitermékek egykori üzemében átmossák a szennyezett talajt, illetőleg a talajvizet korszerű technológiával tisztítják meg. A munkálatok befejezésének határideje 2008 decembere. Ismertetése szerint kármentesíteni kell az idei év végéig a 46 évvel ezelőtt létesített szennyvíz- és iszaptározókat is, a munkálatok során 350 ezer köbméternyi iszapot termelnek ki és kezelnek az uniós környezetvédelmi előírásoknak megfelelően.

A vezérigazgató tájékoztatása szerint a központi 1-es telephelyükön – 150 hektáros területen – ipari parkot alakítanak ki, a központi 2-es telepen 25 hektáros területe pedig – Királyszentistván község határában – a Balatoni Regionális Hulladéklerakónak és komposztáló telepnek ad majd helyet.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2015. június 19.
Szorosan egymásra záródva parkolnak a gépjárművek a főváros VII. kerületének egyik mellékutcájában. A furgon néhány centiméteres távolságot hagyva állt be az előtte és mögötte álló járművek közé.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.