Élet-Stílus

Új Kertész Imre regény márciusban

admin
admin

2006. 02. 21. 19:10

Kertész Imre önéletrajzi dialógusregényt írt; az irodalmi Nobel-díjas alkotó K. dosszié című írását márciusban jelenteti meg a Magvető Könyvkiadó - tájékoztatott Morcsányi Géza, a könyves műhely igazgatója.

A Berlinben és Budapesten élő 76 éves író egy svájci kisvárosban, Chicagóban, Berlinben és Budapesten dolgozott a könyvön. Mint a fülszövegben olvasható, a K. dosszié “önéletrajz két hangra”, regényes párbeszéd az író életéről, szüleiről, szerelmeiről, pályájáról, a szellemi szabadság kivívásáról és arról, hogyan függ össze saját élete hőseinek sorsával, az élet az irodalommal.

A szerző egyebek mellett arra keresi a választ “e páratlanul személyes könyvben”, hogy szolgálhat-e az irodalom tárgyául az egyénileg megélt borzalom és boldogság, mennyiben tartozik az egyéni élmény az olvasókra – tartalmazza a kiadó rövid ismertetője.

“Egészében véve, én a derű pártján állok. Az én hibám, hogy ha másokban nem ezt az érzést keltem” – írja Kertész Imre új könyvében, amelynek bemutatója március 23-án lesz a Radnóti Miklós Színházban, ahol Szörényi László irodalomtörténész beszélget majd az eseményre hazalátogató íróval. A regényből Kertész Imre és az est házigazdája, Bálint András olvas fel részleteket. Kertész Imre az április végi XIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon is felolvas új művéből.

Morcsányi Géza szerint a regény címében a K betű Franz Kafka vagy Kertész Imre hőseit, a Sorstalanság Köves Gyuriját vagy a Felszámolás Keserű nevű szerkesztőjét, vagy akár a Nobel-díjas író saját nevét idézi. A fejezetekre nem tagolódó, sajátos szépségű szövegfolyamban – az összegzés jellegű regény 260 oldal terjedelmű – Kertész Imre kérdezőként és válaszolóként elsősorban saját művészetével és műveivel kapcsolatban fejti ki gondolatait.

Az autobiográfia alapjául – mint Kertész Imre írja – az a tucatnyi hangszalagot megtöltő beszélgetés szolgált, amelyet 2003-2004-ben barátja és szerkesztője, Hafner Zoltán folytatott vele egy mélyinterjú elkészítése céljából.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

WASHINGTON, DC - DECEMBER 7 : President Donald J. Trump stops to speak with reporters and members of the media as he walks to board Marine One and depart from the South Lawn of the White House on Friday, Dec. 07, 2018 in Washington, DC. (Photo by Jabin Botsford/The Washington Post via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.