Élet-Stílus

Új Kertész Imre regény márciusban

admin

2006. 02. 21. 19:10

Kertész Imre önéletrajzi dialógusregényt írt; az irodalmi Nobel-díjas alkotó K. dosszié című írását márciusban jelenteti meg a Magvető Könyvkiadó - tájékoztatott Morcsányi Géza, a könyves műhely igazgatója.

A Berlinben és Budapesten élő 76 éves író egy svájci kisvárosban, Chicagóban, Berlinben és Budapesten dolgozott a könyvön. Mint a fülszövegben olvasható, a K. dosszié “önéletrajz két hangra”, regényes párbeszéd az író életéről, szüleiről, szerelmeiről, pályájáról, a szellemi szabadság kivívásáról és arról, hogyan függ össze saját élete hőseinek sorsával, az élet az irodalommal.

A szerző egyebek mellett arra keresi a választ “e páratlanul személyes könyvben”, hogy szolgálhat-e az irodalom tárgyául az egyénileg megélt borzalom és boldogság, mennyiben tartozik az egyéni élmény az olvasókra – tartalmazza a kiadó rövid ismertetője.

“Egészében véve, én a derű pártján állok. Az én hibám, hogy ha másokban nem ezt az érzést keltem” – írja Kertész Imre új könyvében, amelynek bemutatója március 23-án lesz a Radnóti Miklós Színházban, ahol Szörényi László irodalomtörténész beszélget majd az eseményre hazalátogató íróval. A regényből Kertész Imre és az est házigazdája, Bálint András olvas fel részleteket. Kertész Imre az április végi XIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon is felolvas új művéből.

Morcsányi Géza szerint a regény címében a K betű Franz Kafka vagy Kertész Imre hőseit, a Sorstalanság Köves Gyuriját vagy a Felszámolás Keserű nevű szerkesztőjét, vagy akár a Nobel-díjas író saját nevét idézi. A fejezetekre nem tagolódó, sajátos szépségű szövegfolyamban – az összegzés jellegű regény 260 oldal terjedelmű – Kertész Imre kérdezőként és válaszolóként elsősorban saját művészetével és műveivel kapcsolatban fejti ki gondolatait.

Az autobiográfia alapjául – mint Kertész Imre írja – az a tucatnyi hangszalagot megtöltő beszélgetés szolgált, amelyet 2003-2004-ben barátja és szerkesztője, Hafner Zoltán folytatott vele egy mélyinterjú elkészítése céljából.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.