Élet-Stílus

140 ezer hektárt borít a belvíz

Jelenleg – több folyószakaszon – összesen 370 kilométer hosszan tartanak fenn első fokú árvízvédelmi készültséget, és keddre 140 ezer hektárra nőtt a belvízzel elöntött területek nagysága – mondta a kormányszóvivő a kabinet ülését követő sajtótájékoztatón.

A részleteket ismertető Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter a belvizes területek további nagyobbodására számít. Elmondta: súlyosbítja a helyzetet, hogy a talajvízszint 30 centiméterrel haladja meg az országos sokéves átlagot, ami lehetetlenné teszi, hogy az egyébként is fagyott földbe be tudjon szivárogni a víz. Hozzátette, hogy a belvízelvezető csatornák jórészt jegesek voltak a napokban, ami csökkentette elvezető képességüket. A miniszter utalt arra, hogy a kormány – az illetékes tárca költségvetési keretén túlmenően – egy kétmilliárd forintos keretet nyitott meg belvízprevenciós munkákra. Gyarapítja a forrásokat, hogy egy további, kétmilliárdos közmunkaprogramot indított a kormány, amely mintegy 10 ezer ember további bevonását teszi lehetővé a belvíz elleni védekezésbe.

A sajtótájékoztatón kiosztott tájékoztató anyagból kiderül: 54 szakaszon van érvényben jelenleg belvízvédelmi készültség, harminckettőn első, tizenkilenc szakaszon másod- és három szakaszon harmadfokú. Az elmúlt 24 órában 97 szivattyútelep üzemelt, a befogadókba összesen 7,9 millió köbméter vizet emeltek át. Az érintett területeken 60 önkormányzat tart fenn belvízvédelmi készültséget, közülük négy település – Debrecen, Hajdúhadház, Hajdúsámson és Újfehértó – harmadfokút, 18 másodfokút.

Persányi Miklós hozzátette: az utóbbi napokban jelent meg árhullám a Körösök vízgyűjtő területén, a Hortobágy-Berettyón, a Berettyón és a Krasznán, de a közeli napokban nem várható árvízveszély. A hómennyiség a Tisza vidékén 50 százalékkal haladja meg a sokéves átlagot, a Duna vízgyűjtőjén a duplája annak. Árvízveszélyt egy hirtelen olvadás és egy komoly csapadékmennyiség együttes megjelenése eredményezne.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik