Élet-Stílus

Továbbterjed a madárinfluenza

Továbbterjedt a madárinfluenza vasárnap Európában, ahol újabb vadmadárfertőzéseket jelentettek Németországból, Olaszországból és Romániából. Egyiptomban további településeken mutatták ki háziszárnyasokban a kórt, és rendeltek el kényszervágásokat.

Bár Németországban a házi baromfiállományban nincs jele a fertőzésnek, elővigyázatosságból el akarják pusztítani teljesen vagy részben a háziszárnyasokat Rügen szigetén, ahol a madárinfluenza emberre is veszélyes H5N1 altípusa már csaknem hatvan vadmadarat ölt meg – jelentette S. Kovács Ferenc, az MTI berlini tudósítója. Szemtanúk szerint több száz madártetemet szedtek össze eddig, s több száz vár még begyűjtésre a sziget minden részéből.

Az olasz egészségügyi minisztérium

Hétfőn Brüsszelben összeülnek az Európai Unió mezőgazdasági miniszterei, hogy megvizsgálják a segélynyújtás lehetséges módjait a csapástól sújtott agrárágazatok számára az érintett országokban, köztük Olaszországban, ahol a baromfiértékesítés 70 százalékkal visszaesett a madárinfluenza megjelenése óta.

vasárnapi közlése szerint Olaszország középső részén is megjelent madárinfluenza vírusának H5N1 altípusa. Umbria régióban, a Trasimeno-tó közelében egy elhullott vadkacsából vett mintában mutatták ki a kórt. Olaszországban korábban a déli Puglia, Calabria és Szicília régiókban összesen nyolc, madárinfluenza miatt kimúlt hattyú tetemére találtak rá.

Romániában két újabb településen mutatták ki a vírus H5N1 altípusának jelenlétét. A Fekete-tenger mentén fekvő Tuzla és Navodari településekkel 33-ra emelkedett a madárinfluenza-gócok száma Romániában.

Megjelent a madárinfluenza-vírus emberre veszélyes altípusa Franciaországban is egy szombat esti párizsi jelentés szerint. A mezőgazdasági minisztérium hivatalosan közölte, hogy a H5N1 altípus jelenlétét mutatták ki egy vadkacsánál az ország keleti részén fekvő Ain megyében. A vadkacsa tetemét a hét elején találták meg, s a vizsgálatok szombaton fejeződtek be. A hatóságok további, mintegy 15 elhullott madártetemet vizsgálnak, többségükben hattyúkat. Az érintett övezetekben szigorú biztonsági intézkedéseket foganatosítottak.

Ausztriában az egészségügyi miniszter szombaton elrendelte, hogy február 19-től április 30-ig az egész ország területén kötelező zárt térben tartani a baromfiállományt. A miniszter hangsúlyozta, hogy pánikra nincsen ok, emberek nincsenek veszélyben, a háziszárnyasok zárt térben tartását megelőző óvintézkedésként rendelték el. Ausztriában eddig csak vadmadarakban mutatták ki a vírus H5N1 altípusának jelenlétét.

Egyiptomban vasárnapi hivatalos közlés szerint újabb településeken mutatták ki a vírus H5N1 altípusának jelenlétét. A kór már az arab ország legkevesebb kilenc kormányzóságában felütötte a fejét az első eset észlelése, múlt hét csütörtök óta. A fertőzött állatok az esetek többségében a háztáji aprójószágból kerültek ki, nem nagyüzemekben tartott baromfik közül. Az országban eddig mintegy tízezer csirkét öltek le, hogy megfékezzék a járvány további terjedését.

Indiában hivatalos közlés szerint feltehetőleg madárinfluenzában halt meg egy 27 éves férfi, bár az erre vonatkozó hivatalos laboratóriumi adatok egyelőre nem állnak rendelkezésre. Az áldozat abból a Máhárásztra államból származik, ahol – Gudzsarát állam mellett – a hatóságok elsőként észlelték a vírus H5N1 altípusának megjelenését. Hírek szerint az érintett térségekben több embert szállítottak kórházba az influenza tüneteivel, illetve magas lázzal. Az egészségügyi hatóságok azonnal vizsgálatot kezdtek annak kiderítésére, hogy a madárinfluenza vírusa okozta-e fertőzésüket. A két államban megkezdődött a szárnyasok tömeges levágása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik