Élet-Stílus

Útnak indították a sárospataki könyveket

A sárospataki könyveket hétfőn hajnalban közúton elindították Moszkvába – közölte a külügyminisztérium szóvivője az MTI-vel.

Polgár Viktor közleményében leírja: hétfő hajnalban Székely Árpád magyar nagykövet a sárospataki könyveket tartalmazó ládákat átvette, és azokat közúton elindították Moszkvába. A szóvivő szerint „várható, hogy az orosz fővárosban még a héten lefolytatják a kiviteli eljárást”, és ezzel lehetővé válik, hogy a sárospataki könyvgyűjteményt Magyarországra szállítsák.

Vasárnap írták alá a megállapodást a sárospataki református kollégiumi kötetek visszaadásáról a Nyizsnyij Novgorod-i Lenin könyvtárban, ahol a II. világháború vége óta tartották a nagy értékű könyvgyűjteményt.

A közlemény szerint mintegy háromórás eljárás során a 136 kötet mindegyikét darabonként azonosították, egybevetették az orosz és magyar nyilvántartási számokat, majd a köteteket hét ládába csomagolták, és azokat a könyvtár pecsétjével egyenként leplombálták.

A könyvek repülőgépen jutnak Budapestre, várhatóan még Vlagyimir Putyin orosz elnök – értesülések szerint február 28-ra tervezett – magyarországi látogatása előtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik