Élet-Stílus

PlayStation 3 – siker elnapolva

Egyre többször vetődik fel a nemzetközi sajtóban, hogy bajban van a Sony. Legújabb nagy dobása a Playstation 3 megjelenése is egyre csak csúszik.

Bár a Sony következő generációs konzolját övező pletykák miatt nagy érdeklődés előzte meg a tajvani fővárosban induló kiállítást, a debütálás végül elmaradt, és a cég nem hajlandó pontos időpontot meghatározni.

Igazán senki sem tudja, mi zajlik a Sony házatáján, egy azonban bizonyos, nem tesz jót a cégnek a folyamatos késés Playstation fronton. A karácsonyi szezonra megjelent Microsoft konzol ugyan Japánban nem nyerte meg a hazafias gondolkodású szigetlekókat, mindezek ellenére, parttalan ígéretekkel nem lehet már sokáig hitegetni a konzol rajongók türelmét.

Az elmúlt héten már beszámoltunk a PlayStation 3 megjelenéséről, illetve az első működő példányok bemutatójával kapcsolatos mendemondákról. Akkor ugyanis több internetes forrás is úgy vélte, a konzol prototípusa a Taipei Game Show 2006 nevű rendezvényen mutatkozik be a nagyközönség előtt, és ezúttal valóban működő példánnyal kedveskedik a Sony. A várva várt esemény sajnos elmaradt, és a cég részéről elhangzó nyilatkozatok sem bíztatóak – a Sony vagy hallgat, vagy valóban késlekedik a fejlesztéssel.

Még idén megjelenik

A DigiTimes most arról számolt be, hogy Tetsuhiko Yasuda, a Sony Computer Entertainment Asia ügyvezető igazgatója a kiállításon elhangzott nyilatkozatában érintette a megjelenést. Az igazgató a riportereknek adott válaszában kissé lehűtötte a kedélyeket, és mindössze arra tett ígéretet, hogy a PlayStation 3 még az idei évben megjelenik. Ennél pontosabb időpontot azonban nem volt hajlandó megadni, bár kifejezte a vállalat azon meggyőződését, hogy a következő generációs konzol példányszámban maga mögött hagyja majd elődjét. Annak ellenére bíznak ebben, hogy az ár némileg magasabb lesz a PS2-höz képest.

A Sony mindösszesen három mintadarabot mutatott be a még mindig fejlesztés alatt álló termékből, és videofelvételen keresztül ismertette annak néhány korábban beígért funkcióját. Nem csoda, hogy többekben kétségek merültek fel a tavaly ismertetett, majd a közvetlenül az ünnepek előtt megerősített terv iránt, miszerint időben, még tavasszal elkészül a konzol. Igaz, egyes források már januárban megpendítették a csúszás gondolatát, ám a hívek most is reménykednek abban, hogy erre mégsem kerül majd sor.

Nagyon úgy tűnik tehát, hogy a nagy reménység valóban késni fog – a Sony vagy mélyen hallgat, hogy meglepetéssel rukkolhasson ki tavasszal, vagy valóban nehézségekkel küszködik.

Nehézségek az új DVD szabvány csatában

Még mindig nem dőlt el továbbra sem a kéklézerek háborúja, a helyzet kezd egy korábbi parttalan csatára – a video szabvány körüli hercehurcára – hasonlítani. Abban annak idején a Sony szintén a vesztes oldalon állt. Most sem szerencsés, hogy a megosztott multik egy része nem támogatja a Sony Blu-ray platformját, hiszen így a piac is bizonytalan.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik