Élet-Stílus

Meglepő gondokat okoz a víz Afrikában

A mondás, miszerint egyik probléma megoldása egy másik keletkezésével jár, úgy tűnik, Afrika egyik kardinális kérdése esetén is igaznak bizonyul: a Bristoli Egyetem kutatói szerint ugyanis a vízminőség javulása a termékenység javulásához vezet, ez utóbbi következtében viszont még több alultáplált gyerek születik majd Etiópiában.

Bár Afrika egyik legnagyobb problémája kétségkívül a tiszta víz elérhetetlensége, egy most megjelent tanulmány a kérdés komplexitására hívja fel a figyelmet: a tiszta víz önmagában is már nagy előrelépést jelenthet olyan afrikai országok számára, mint Etiópia, csakhogy a fertőzések csökkenése további problémákat generál. Az első és leglényegesebb összefüggésre két brit kutató egy négyéves projekt keretében világított rá.


Tiszta víz – több gyerek

Mhairi A. Gibson és Ruth Mace, a Bristoli Egyetem kutatói 1996 és 2000 között vizsgáltak meg közel kétezer háztartást olyan etiópiai falvakban, ahova különféle fejlesztési hozzájárulások révén fúrt kutakat telepítettek. A Nature brit tudományos lap beszámolója szerint a fúrt kutak a vizsgált falvak mindegyikében tiszta ivóvizet eredményeztek, ami önmagában is örvendetes eredmény.

Vizsgálatuk kimutatta, hogy a gyerekhalálozási arány a várakozásoknak megfelelően felére csökkent, ám érdekes módon az anyák egészségi állapota, valamint alultápláltsága egyáltalán nem mutatott jelentős javulást. Ezenkívül viszont arra az eredményre jutottak adataik összevetésekor, hogy a kutak telepítését megelőző időszakhoz képest az anyák termékenysége hozzávetőleg megháromszorozódott. A születési arány változása nem volt magyarázható a nők életkorával vagy egészségügyi állapotának javulásával, ahogy a vagyoni viszonyok sem változtak jelentősen.

A kutatók így arra a következtetésre jutottak, hogy a fáradságos napi munka alól felszabadulva a nők energiáikat a reprodukcióra fordították. Mivel korábban akár napi hat órát is vándorolniuk kellett agyagedényekkel a vállukon, hogy a 30 kilométerre lévő tiszta forráshoz eljussanak, illetve onnan hazaszállítsák az ivóvizet, így érthető, hogy szinte minden energiájuk ráment erre a munkára.

Tiszta víz – több alultáplált gyerek

A születési arány növekedése azonban Etiópiában további komoly gondokhoz vezethet, amelyek közül kiemelkedik az alultápláltság és ennek következményei. A szűkös forrásokkal rendelkező családok növekvő gyerekszámmal ugyanis továbbra is ugyanannyi élelmet osztanak el egymás között, mint korábban, amikor kevesebb gyerek született, illetve nagyobb volt a gyerekhalandóság.

A kutatók így a tiszta ivóvíz biztosítása mellett immár fontosnak tartanák a családtervezési programok elindítását is, mivel meglátásuk szerint beláthatatlan következményei lehetnek a születési szám növekedésének a szűkös erőforrásokkal rendelkező országok esetében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik