Élet-Stílus

A magyar lakosság is részt vehet a szlovák aranybánya hatásvizsgálatában

admin
admin

2006. 02. 20. 16:06

Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter hétfőn levélben jelezte, hogy hazánk részt kíván venni a szlovákiai Körmöcbányára tervezett arany- és ezüstbánya környezeti hatásvizsgálati eljárásában – áll a zöld tárca közleményében.

A minisztérium a civil szervezetektől és az állampolgároktól is várja a javaslatokat arra vonatkozóan, hogy milyen szempontokat kellene megvizsgálni a beruházás várható környezeti hatásait vizsgáló eljárás során.

Mint ismeretes, a kanadai Tournigan Gold Corporation külszíni arany és ezüst ércbányát tervez nyitni a szlovákiai Körmöcbányán (Kremnica). A határtól mintegy 150 kilométerre megvalósuló beruházás – egy ipari baleset során a Dunába jutó szennyezőanyagok révén – hatással lehetne a magyarországi felszíni vizekre és az élővilágra is. Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter ezért február 1-én tájékoztatást kért szlovák kollégájától a projektről, február 9-én pedig megérkezett a szlovák hivatalos értesítés is arra vonatkozólag, hogy hazánk részt vehet az aranybánya környezeti hatásvizsgálati eljárásában.

Persányi Miklós mai válaszlevelében kifejezte Magyarország részvételi szándékát a hatásvizsgálati eljárásban. Egyben jelezte, hogy a nyilvánosság bevonásával a tárca szeretne javaslatot tenni a környezeti hatásjelentés tartalmára is. Hazánk tehát nem hagyható ki a beruházás engedélyezési eljárásból.

A minél szélesebb körű társadalmi egyeztetés érdekében a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium február 21-től március 17-ig várja a civil szervezetek, valamint a lakosság észrevételeit a tervezett beruházásról. A tárca várja azokat a javaslatokat is, amelyek támpontot adhatnának arra, hogy milyen kérdéseket szükséges megvizsgálni a környezeti hatásjelentés során annak érdekében, hogy a Magyarországra esetlegesen átterjedő környezeti hatások feltárhatók és elkerülhetők legyenek. Az észrevételeket, ötleteket a Zöld Pont Szolgálat 1394 Budapest, Pf. 351. levélcímére és a kormocbanya@mail.kvvm.hu címre várják a tárca szakértői.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.