Élet-Stílus

Hétmilliárd kulturális létesítményekre

Hat művelődési ház, két könyvtár, két levéltár egy ifjúsági ház és egy múzeum újul meg, bővül vagy épül fel 2006-ban, az összesen 7,18 milliárd forint címzett kulturális támogatásokból.

A címzett támogatásokat 12 önkormányzat nyerte el – jelentette be Bozóki András kulturális miniszter és Kolber István regionális fejlesztésért és felzárkóztatásért felelős tárca nélküli miniszter.

A nyertes projektek közül tíz a megyékben, kettő pedig a fővárosban valósul meg. A lakosság életkörülményeit és életminőségét javító – kulturális, egészségügyi, oktatási, szociális és vízgazdálkodási – feladatokra az önkormányzatok címzett támogatást kapnak a költségvetésből, mivel kizárólag saját forrásból sok esetben nem képesek megvalósítani ezen beruházásokat.

Az önkormányzatok benyújtják beruházási koncepcióikat, majd a szakminisztériumok véleményezik azt, rangsorolják az ágazatukhoz tartozó projekteket, figyelembe véve az ágazati regionális tanács javaslatát. A Regionális Területfejlesztési Tanácsok is véleményezik a régiójukat érintő koncepciókat, és általában rangsorolják is azokat. Az így kialakult javaslat kerül a Kormány elé, amely az Országgyűlés elé terjeszti a támogatandó beruházásokat.

Az Országgyűlés 2006. február 13-án döntött a 2006-os támogatásokról. A döntésnek megfelelően 2006-ban 12 önkormányzat kulturális beruházására összesen 7,18 milliárd forint jut.

A tavalyi évben a kulturális célú címzett támogatások összege 6,5 milliárd forint volt.

A nyertes beruházások

Budapesten a XIX. kerületben a Kispesti Munkásotthon Művelődési Ház régen esedékes rekonstrukciójára kerül sor, míg a terézvárosi önkormányzat egy hatszintes Közösségi és Kulturális Színteret építtet.

Újjáépítik a kalocsai Művelődési Központ és Klubházat, Kiskunfélegyházán pedig bővítik és felújítják a Petőfi Sándor Városi Könyvtárat. Megvalósulhat a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Levéltár raktárának bővítése, a jelenleg három különböző helyszínen működő Fejér Megyei Levéltár műemléki védettségű főépületét pedig 1 milliárd forint címzett támogatással felújítják és felépül egy új, modern levéltári épület is.

Sor kerül a többfunkciós Szegedi Ifjúsági Ház rekonstrukciójára is. Az évi nyolcvanezer látogatót fogadó gyöngyösi Mátra Múzeum – Orczy Kastély épülete és kertje rendezésére 1 milliárd forint címzett támogatást nyert el a helyi önkormányzat. A tatabányai „Népház” jelenleg egyszerre színházi-, könyvtári-, zene-, képzőművészeti funkciókat lát el. Az épület rekonstrukciójához, bővítéséhez és környezetrendezéséhez 1,6 milliárd forint támogatást kap a város.

Bővítik, felújítják és akadálymentesítik a szombathelyi Bartók Termet. Ajkán a Városi Könyvtár és Szabadidőközpont bővítésére és rekonstrukciójára kerülhet sor, Bakonybélen pedig közösségi ház épülhet fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik