Élet-Stílus

Hat változatban jön a Windows Vista

Véglegessé vált a következő Windows különböző változatainak listája. Eszerint az egyéni és vállalati ügyfelek hat verzió közül választhatnak, amihez az Európai Bizottság döntése miatt két butított változat társul.

A végleges lista a következőképpen hangzik: Windows Starter 2007, Windows Vista Enterprise, Windows Vista Home Basic, Windows Vista Home Premium, Windows Vista Ultimate és Windows Vista Business. A két butított változat – Windows Vista Home Basic N, és Business N néven – a beépített médialejátszóval lesz kevesebb társainál. Az egyes verziók természetesen eltérő funkciókat, illetve célközönséget takarnak, két változtatással a legutóbbi listához képest.

Az információt ezúttal is Paul Thurrott osztotta meg az érdeklődőkkel, aki tavaly is elsőként publikálta a várható összeállításokat. A helyzet azóta némileg változott, és a jelek szerint összesen hat különböző változatban juthatunk majd hozzá a következő generációs Windows operációs rendszerhez. Értesülései szerint az egyes verziók a következő funkciókban térnek el egymástól: a Starter 2007 az Aero grafikus motor nélkül, kizárólag 32 biten érkezik, a Home Basic az alapszett (gyakorlatilag az XP Home mintájára), és minden további változat ezen alapul.

A Home Premium Média Center és Média Center Extender támogatással bővül ki, a Business – a régi Pro verziókat leváltva – céges felhasználásra készül, az Enterprise pedig kifejezetten a nagyvállalatoknak, virtuális PC, biztonsági technológiák (Secure Startup, titkosítás stb.) és többnyelvű interfész-támogatással.

A non plus ultrának szánt verzió az Ultimate elnevezést viseli – ez már a Home Premium és a Business változatokat egyesíti magában, néhány további, közelebbről meg nem nevezett funkcióval együtt, elsősorban otthoni felhasználásra. Vélhetően ez lesz majd a legnépszerűbb a felhasználók (és a szoftverkalózok) körében. A tavaly szeptemberi listához képest két változás történt: hiányzik a kisvállalkozásoknak szánt Small Business Edition, illetve eltérő néven (Business) jön a Professional változat.

A Microsoft várhatóan még ezen a héten elkészül a Vista februári előzetesével, amely a következő nagy lépésnek számít a béta történetében. A mostani verzió legfőbb újdonsága, hogy végre minden tervezett funkció megtalálható lesz benne, tehát véglegesség válik az újítások listája. A szerencsések nagy valószínűséggel már holnap, azaz kedden megkezdhetik a tesztelést.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik