Élet-Stílus

Elkészült az első, a teljes országot lefedő digitális térkép

Már elérhető az első olyan 1:50 000-es méretarányú Magyarország-térkép, amely digitális adatbázis alapján készült. Az Állami Topográfiai Térképet a közigazgatási és védelmi célokon túl a civil szféra is használhatja - jelentette be a Honvédelmi Minisztérium Térképészeti Kht. ügyvezető igazgatója.

Buga László ezredes ismertetése szerint az ilyen méretarányú topográfiai térképek tartalma már elavult, volt például olyan részük, amely 8-17 évvel ezelőtt készült. A földmérési és térképészeti tevékenységről szóló törvény értelmében a Térképészeti Kht. készíti az 1:25 000 és az 1:250 000 közötti méretarányú térképeket. Az úgynevezett magyar topográfiai program keretében a NATO előírásait is figyelembe véve, torzításmentes légifotók segítségével készítették el az 1:50 000-es méretarányú térképet.

A térképet készítő szakemberek elmondták, hogy a közigazgatási, a védelmi, valamint a regionális feladatokon túl a civilek is igénybe vehetik az Állami Topográfiai Térképet, amelynek előnye, hogy lehetővé teszi a GPS-alapú helymeghatározást is. Ez a térkép azért könnyíti meg a műholdas helymeghatározó eszközöket használók dolgát, mert a hagyományos térképekhez képest az adott tereptárgyak valóban pontosan ott vannak, ahol a térkép jelzi őket. A korábbi térképek a szakértők szerint GPS-szel használva nem voltak ennyire pontosak.

Előnyeit ismertetve elmondták, hogy azon olyan tereptárgyakat is feltüntettek, mint az elektromos vezetékek, árkok vagy szakadékok, azaz, ha valaki letér a közútról, akkor sem téved el. Magyarországot 319, Budapestet összesen hat térképszelvény fedi le, amelyek egyenként megvásárolhatók a Térképészeti Kht-nál. A térkép digitális változatban is kapható; a kéziszámítógépekre, illetve a hagyományos PC-re is alkalmazható programot GPS-szel együtt lehet használni, és segítségükkel nem csak a településekre, hanem a tájegységek neveire is rá lehet keresni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik