Élet-Stílus

A baromfitenyésztőikért lobbiznak az olaszok és a franciák

A francia és az olasz mezőgazdasági miniszter az országuk baromfitermelőinek nyújtandó támogatás növelése érdekében keresi fel Brüsszelt.

Dominique Bussereau francia miniszter szerint a madárinfluenza okán várható fogyasztáscsökkenés kárainak kivédésére keresik a megoldást. „Az ágazatnak nyújtandó támogatás ügyében” utazunk az EU központjába, az agrárminiszterek tanácskozására – közölte. Olasz kollégája, Gianni Alemenno elmondta, hogy a csökkenő baromfieladások miatt a csirketenyésztőknek nyújtandó állami segítség engedélyezését fogja kérni.

Az európai baromfitenyésztőknek komoly károkkal kell számolniuk a madárinfluenza miatt: a nagyfogyasztó Olaszországban például az elmúlt hetekben 35 százalékkal esett vissza a fogyasztás, 40 százalékkal mérséklődött az ár, és legalább 30 ezer ember vesztette el állását az ágazatban. Mindeközben az uniónak – a szarvasmarha-tenyésztőkkel ellentétben – gyakorlatilag nincs pénzügyi kerete a baromfitenyésztők számára a piac összeomlása esetére.

Franciaországban lassú csökkenés tapasztalható a csirkefogyasztásban, a madárinfluenzára visszavezethető fogyasztáscsökkenés mértékéről egyelőre nem tettek közzé hivatalos adatot. Franciaországban minden más EU-tagországnál nagyobb értékű a baromfiüzlet: éves forgalma 6 milliárd euró, a termelés 1,9 millió tonna, a fele a csirkehús, a baromfiállomány 275 milliós, az exportérték egymilliárd euró körüli.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik