Élet-Stílus

A védőzónán belül is egészséges a baromfiállomány

A teljes baromfiállományt külön-külön megvizsgálták Nagybaracskán és Csátalján, és egyetlen esetben sem találtak olyan megbetegedést, amelynek köze lehetne a madárinfluenzához.

“A két érintett településen valamennyi háziszárnyas megvizsgálása megtörtént, köszönet érte az állatorvosoknak. A hír az, hogy a háziszárnyasok egészségesek” – mondta Gyurcsány Ferenc, miután meglátogatott vasárnap egy a madárinfluenza miatt kialakított védőzónán belüli kacsatelepet Nagybaracskán. A miniszterelnök zártkörű megbeszélést folytatott a térség polgármestereivel is. Nagybaracska és Csátalja, ahol február elején madárinfluenza miatt elhullott madarak tetemeire akadtak “nincs karantén alatt”, csupán állategészségügyi zárlat van a településeken – hangsúlyozta a miniszterelnök. A Csátalja és Nagybaracska között talált megbetegedett, majd elhullott hattyúval közvetlen érintkezésbe került személyek egészségügyi vizsgálata is megtörtént, nincs jele annak, hogy bármelyikük is megfertőződött volna a madárinfluenzától.

A térségben egyetlen olyan baromfi vágóüzem működik, amelyik élelmiszerboltokba szállít, de miután minden szárnyast egészségesnek találtak az állatorvosi vizsgálatok, az üzem engedélyt kapott az értékesítésre. A két állategészségügyi zárlat alatt lévő településről, Nagybaracskáról és Csátaljáról külön engedéllyel vihetik a bajai piacra az árutojást a termelők, tenyésztojást viszont nem szabad a településekről kivinni.

Kártérítést kapnak

A miniszterelnök kíséretében utazó Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter az MTI-nek elmondta: ahol a fertőzés veszélye miatt baromfiak levágását rendelik el, vagy más hasonló intézkedésre kerül sor, a tulajdonosok kárát megtéríti az állam. Így a meglátogatott kacsatelep tulajdonosa is joggal számíthat kártérítésre. Aladics István házigazda elmondta, hogy jelenleg 3 ezer tojó és 600 gácsér van állományában. A korábban szabadon tartott háziszárnyasokat most szigorúan zárva tartják, az emiatti stressz valószínűleg kihat a tojástermelésre. A kacsafarm tenyésztojásait jelenleg meg kell semmisíteni. Aladics István szerint kára egyelőre megbecsülhetetlen, de reméli: a később majd igazolható kárát az állam megtéríti.

A miniszter utalt arra, hogy azok is valószínűleg kártérítést kapnak, akik elhullott bütykös hattyút vittek haza, s akiknél megelőző jelleggel 23 házi baromfit kellett levágni. “A két személynek ugyan tudnia kellett volna, hogy beteg madarat nem vihetnek haza, mégis “megpróbálok a jogszabályokban utána nézni”, hogy valami módon őket is kártéríteni tudjuk – mondta a miniszter.

A biztos eredményre várni kell

Balogh László, a Bács-Kiskun megyei védelmi bizottság elnöke az MTI kérdésére elmondta: a mai napig összesen 53 darab vadmadár és 2 darab háziszárnyas tetemet találtak az érintett területen. A háziszárnyasok egyértelműen más ok miatt pusztultak el, a vadmadarak tetemét minden esetben a megyei vizsgálat után felküldték az Országos Állategészségügyi Intézetbe. Eddig három esetében merült fel az a gyanú, hogy madárinfluenza okozta elhullást, az ezekből származó mintákat egy londoni laboratóriumban vizsgálják.

Süth Miklós országos főállatorvos az MTI kérdésére közölte: a londoni vizsgálathoz legkevesebb egy hét szükséges, előre láthatóan a jövő hét közepéig érkezik meg az eredmény.

Tudjon meg mindent a madárinfluenzáról >>

Ajánlott videó

Olvasói sztorik