Élet-Stílus

Madárinfluenza: valószínűleg H5N1

A ma délutáni korményszóvívői tájékoztatón Batiz András megismételte, hogy a megvizsgált elhullott madarakban az erősen fertőző, veszélyes H5N1 vírustörzset valószínűsítik a magyar szakemberek. Baranyában szintén korlátozó intézkedésekre került sor.

Baranyában ugyan még nem találtak madárinfluenzától elhullott szárnyast, de a karantén ellenőrző intézkedései a megye három településére kiterjednek. A tranzitforgalom kivételével tilos baromfit és más fogságban tartott madarat ki- és beszállítani, és baromfit piacon árulni – közölte Bajnóczi Pál, megyei főállatorvos-helyettes a védelmi bizottság ülésén.

A Baranya megyei Dunaszekcső, Bár és Homorúd a Bács-Kiskun megyében elrendelt zárlat tíz kilométeres megfigyelési körzetébe tartozik, ezért szükség volt a szárnyasokat érintő korlátozások bevezetésére.  Hozzátette: az érintett településeken megtörténtek a védelmi intézkedések, azaz nagyobb telepeken átvizsgálták a háziszárnyasokat, tájékoztatták a lakosságot, és ellenőrzik a járműforgalmat.

Befejeződött a hattyútetemek vizsgálata

Tekes Lajos az Országos Állategészségügyi Intézet főigazgatója elmondta: befejezték a vizsgálatokat, és az eredmények alapján valószínűsíthető, hogy a H5N1-es vírustörzsről van szó.

Hozzátette: hivatalosan addig nem jelentik be az eredményt, amíg Nagy-Britanniában el nem végzik a vizsgálatokat.

A tegnapi nap folyamán Süth Miklós főállatovos egy nyilatkozatában azt hangsúlyozta, hogy a betegség vadmadárban jelentkezett, így az emberi kontaktus esélye csekély, és ebből bármiféle fertőződés kizárható.

A karanténba került két Bács-Kiskun megyei településen a gazdák felvilágosítása és a állatállomány vizsgálata megtörtént.

Nincs változás

Süth Miklós országos főállatorvos a mai kormányszóvívői tájékoztatón megerősítette a délelőtti híreket, a H5N1 gyanút azonban csak az angliai laboratóriumból vsszaérkező eredmények igazolhatják.

Mint mondta, Nagybaracskán kiválóan végzik munkájukat állatorvos kollégái a társhatóságokkal együttműködve. Csütörtökön az állatorvosok a 942 udvarból csak 52-őt nem tudtak ellenőrizni, utóbbiak vizsgálata péntek délelőttre tolódott.

Mostanra darabra pontosan tudni, hogy a zár alá vont településen milyen szárnyasokat tartanak, így, ha a létszámban változás állna be, az állatorvosok tudakozódnak affelől, hogy mi történt.

Süth Miklós közlése szerint továbbra sem utal semmi jel arra, hogy a vadszárnyasokról átterjedt volna a vírus a házi madarakra. Elmondta: csütörtökön 22, pénteken 23 madártetemet küldtek be vizsgálatra, tömeges elhullást azonban sehol nem észleltek, egy-egy, az ország különböző pontjairól származó állatról van szó.

A főállatorvos üdvözölte, hogy a lakosság nyugodt, együttműködő és segítőkész, ami fontos feltétele a szükséges intézkedések hatékony végrehajtásának.

Preventív intézkedések

Süth Miklós újságírói kérdésre megerősítette, hogy két nagybaracskai udvarban kizárólag preventív okokból leölés történt, mivel az állattartók kapcsolatba kerültek a beteg hattyúkkal. Ők nem számíthatnak – az egyébként járványügyi keretből történő – kártalanításra, mivel felelőssé tehetők a leölésért.

Batiz András bejelentette, hogy a kormány tájékoztató kampányt indít a madárinfluenzával kapcsolatos tudnivalókról újsághirdetések és szórólapok formájában. A szóróanyagok eljutnak többek között az orvosokhoz, a kórházakba, gyógyszertárakba, iskolákba, baromfi feldolgozó üzemekbe.
    
A szóvivő ellenzéki politikusok egyes megszólalásaira utalva leszögzte: a madárinfluenzának nincs pártállása, ez közös ügye az országnak. Visszautasította azt a vélekedést, hogy a kormány bármiben késlekedett volna a téma kapcsán.


Tudjon meg mindent a madárinfluenzáról >>

Ajánlott videó

Olvasói sztorik