Élet-Stílus

Egymillió embert várnak a riói Stones-koncertre

Több mint egymillió embert várnak Rio de Janeiro híres Copacabana strandján a brit Rolling Stones együttes szombat esti koncertjére, amely a banda 44 éve tartó karrierjében a leggigantikusabb shownak igérkezik.

A Copacabana Palace hotel előtt – amelyben az együttes tagjai 60 szobát foglalnak el – 24 méter magas (nyolcemeletes épületnek megfelelő) és 60 méter széles színpadot állítottak fel. A trópikus motívumokkal dekorált emelvénynek már napok óta csodájára járnak a turisták. A 62 éves Mick Jagger és együttesének tagjai egy 80 méter hosszú gyaloghídon közvetlenül a szállodából mennek majd fel a színpadra.

A koncertre száz tonnányi felszerelést vitt magával a csoport, a partvonalon számos hangszórót és óriás kivetítőt helyeztek el. A copacabanai koncerttel kezdődik a Kövek “A bigger band” című, tavaly az Egyesült Államokban startolt világkörüli turnéjának dél-amerikai szakasza.

Brazíliában este 10 és reggel 7 között tilos 85 decibelnél nagyobb hangerővel koncertezni, ezt azonban Jaggerék nem veszik figyelembe. “A Rolling Stones erősítése – az a Rolling Stones erősítése” – vette tudomásul a helyzetet Ana Maia, a városháza illetékese. A hangverseny 4,6 millió dolláros (csaknem 1 milliárd forint) költségének 16,6 százalékát fizeti a város, a többit két mobiltelefon-cég szponzorálja.

Az együttes turnéja alkalmából 15 ezer rendőrt mozgósítottak a hatóságok, magán a koncerten 2050 teljesít majd szolgálatot. Ellenőrzik a hangverseny színhelyét, továbbá az összes közeli kikötőt és repülőteret, és a rendőrség külön erőket vezényel a környező favelákba, szegénynegyedekbe, hogy megelőzzék az erőszakos incidenseket. Szombat estére autóstoppot rendeltek el a város nagy részében, a lakosságot egyébként is arra kérték, hagyja autóit a garázsban, tömegközlekedési eszközökön közelítse meg a Copacabanát.

A Forbes magazin szerint tavaly az Egyesült Államokban a Rolling Stones volt a legsikeresebb együttes, hangversenyein és lemezeladásokból 168 millió dollár (35,3 milliárd forint)bevételre tett szert.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik