Élet-Stílus

Beindult a VW modelloffenzívája

Európa legnagyobb autógyártója bejelentette, hogy 2008-tól 20 új modellt kívánnak piacra dobni. A VW-offenzíva élharcosa a most bemutatott kis terepjáró-tanulmány lehet. A 20 új kocsi közül ráadásul 10 olyan kategóriában próbálja meg majd megszorítani a vetélytársakat, ahol korábban a Volkswagen nem képviseltette magát – nyilatkozta Wolfgang Bernhard, a cég márkaigazgatója a ’Concept A’ névre keresztelt, de csak mini Touaregnek becézett kocsi bemutatóján. A kocsi várhatóan 2008 első felében jelenhet meg a márkakereskedésekben – írha a Handelsblatt.

A tanulmányautó, amelyet a Genfi Autószalonon lepleznek le az összkerékhajtású kocsi a terepjárók és a kupék keresztezésének tűnik. A VW szerint egy élményautót alkottak, amely terepen vagy autópályán is megállja a helyét, és a mindennapokban remekül használható. A koncepcióautóval vélhetően a hamarosan érkező Golf szabadidőautónak akarnak alapot teremteni a Volkswagennél.

Első ránézésre az autó nem a Touareget juttatja az ember eszébe, sokkal inkább a Dakar-győztes Mitsubishi versenyautókat. A Jettán és a Passaton használt hangsúlyos hűtőmaszk itt is feltűnik. A LED-es lámpák más tanulmányautókéhoz hasonlítanak, például a Concept C lámpájához.


Beindult a VW modelloffenzívája 1

Fotó: Vezess.hu

A koncepcióautóban kabrióélmények is érhetik az embert, a vászontető az utasok feje fölül a C-oszlopig csúszik hátra. 4348 mm hosszú és 1854 mm széles a Concept A, ami így 144 milliméterrel hosszabb és 95-tel szélesebb, mint az ötös Golf. A kocsi 2602 méteres tengelytávja 24 mm-rel több, mint a Golfé.

A terepezés miatt rövid karosszéria-túlnyúlásokkal tervezett Concept A 20 colos felniken gördül, melyeken 295/40-es abroncsok feszítenek. Bár az utascella kupét formáz, a kocsit négy oldalajtóval látták el, amelyek oldalanként egymással szemben nyílnak. B-oszlop nincs, így az utasok kényelmesebben szállhatnak be és ki. A csomagtérajtó is kétfelé nyílik, az alsó rész lenyitásakor hosszabb tárgyak is szállíthatók, akár egy pickupnál.


Beindult a VW modelloffenzívája 2

Fotó: Vezess.hu

Bent négy sportülést és sportos műszerfalat találunk. A háromküllős kormány mögött egy kör alakú többfunkciós kijelző kapott helyet, a középkonzolra pedig a szórakozató rendszerek és a klímaberendezés képernyője került.

150 lóerős négyhengeres motor gyorsítja a négykerekűt. Az erőforrás a VW legújabb fejlesztésű 1.4-es benzinese, amelyet a turbó mellett kompresszorral is feltöltenek. A motorhoz hatfokozatú sebességváltó tartozik, amely mind a négy kereket bevonja a hajtásba.

A következő öt évben a Volkswagen 20 új vagy átdolgozott modellt mutat be termékoffenzívája keretében. A Touareg kistestvére is egy lesz közülük, piaci bevezetése 2008-ra várható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik