Élet-Stílus

Éledezik az európai autópiac

Európában 2,6 százalékkal több új autót adtak el a múlt hónapban, mint egy évvel korábban. Ismerve a decemberi visszaesést, a piaci elemzők bátorítónak nevezték a friss havi piaci adatot, amelyet a gyártók részadataiból számoltak ki.

Tavaly 0,7 százalékkal 15,2 millióra csökkent az új kocsik értékesítése Európában. A gyártók közül különösen a Volkswagen-csoportnak (VW, Audi, Seat, Skoda) volt jó a múlt hónap, minek köszönhetően részesedése a nyugat-európai újautó-piacon megerősödött, a többiek rovására. A német vállalat egyébként az egy évvel korábbit 19,4 százalékkal meghaladó értékesítésről számolt be, 19,7 százalékos európai összpiaci részesedést szerezve ezzel.

A második a piaci részesedésben januárban a Peugeot–Citroen-csoport volt (13,8 százalék), miután eladásainak mennyisége a 2005. januárihoz képest 3,4 százalékkal esett.

Az európai piac harmadik helyezettje a múlt hónapban a Ford volt. Decemberben még Európában, 3,9 százalékkal kevesebb új autót adtak el, mint 2004. decemberben. A gyártók szövetségének felmérése egyébként az EU-ra vonatkozik – Máltát és Ciprust leszámítva –, továbbá Norvégiára, Svájcra és Izlandra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik