Élet-Stílus

Szálló egy stockholmi börtönben

Ha bárki emberfiában hatalmas Volvókon száguldozó viking harcosok és formatervezett porceláncsészékből kortyolgató Abba-tagok képe elevenedik fel, amikor Stockholmra gondol, akkor a multikulti svéd valóság izgalmas kavalkádja lehet, kiábrándítóan hat majd rá.

A fapadosok térhódításának köszönhetően ma már olcsón látogatást tehetünk a jégkorong fenegyerekeinél, igaz, a gépek a nyköpingi Skavsta repülőtérre érkeznek, ahonnan bő órás buszút Stockholm belvárosa. A vékonypénzű utazó addig is gyönyörködhet a svéd vidék tanyáiban és a végeérhetetlennek tűnő erdőkben. Nyköping (ejtsd: Nűcsöping) álmos főutcája és békés kávézói is megérnek egy misét, de az igazi nagy attrakciót mindenképpen a főváros jelenti. Bár Skandinávia legszebb arcát nyáron mutatja, amikor a szabad ég alatt is tölthetjük az éjszakát a városi parkokban, a Szent Iván-éji naplementében gyönyörködve, azért a turistaszezonon kívül is érdemes ide ellátogatni.

Stockholm közel sem olyan fagyos, mint azt gondolnánk, hiszen a Golf-áramlat még itt is érezteti hatását, de azért inkább koncentráljunk a belváros látványosságaira, és igyekezzünk minél több, radiátorral rendelkező helyre bejutni. Ez utóbbiakra, a méltán világhírű és zömében ingyenes svéd múzeumok teremtenek remek lehetőséget.

Van mit nézni

A legtöbb muzeológusnak összefutna a nyál a szájában, ha látná a Nemzeti Múzeum skandináv design kiállítását vagy a Nordiska Múzeum pazar gyűjteményét. Míg az előző, a svéd kultúra esszenciáját jelentő formák megértéséhez segítheti hozzá a látogatót, addig az utóbbi a régmúlt idők északjára kalauzol. A „kötelező” látnivalók közé tartozik még az óváros, a Gamla Stan, varázslatos sikátoraival és eldugott boltocskáival. A sok bóvliárus mellett van itt labirintusszerű fantasy-irodalommal, vagy snussal, a svédek által rágott dohánnyal foglalkozó szaküzlet, de még muzeális értékű utcai piszoár is, amelynek tisztítását a Téli Háború idején hagyhatták abba, a sajátos beltere alapján ítélve. Az óváros szélén álló királyi palota hatalmas, rideg tömbje is megér egy fotót, nem kevésbé a tőle kőhajításnyira lévő svéd parlament, akadémia, vagy a kissé távolabb terpeszkedő, eltéveszthetetlen városháza épülete.

Ha már végképp megfáradtunk a tömény kultúrától, a Drottningatan sétálóutcából nyíló Hötorget (ejtsd: Hőtorjet) főtér áruházai és bevásárló központjai jelenthetik a felüdülést. Az NK belső terének szépsége vetekszik a párizsi La Fayette-tel, de aki lazább holmikra vágyik, válogathat a környék gigantikus H&M vagy Kappahl lerakataiból.

Átruccanni a finnekhez

A fogyasztói társadalom templomai mellett Stockholm bővelkedik más lélekmelengető intézményekben is. A trendi bárok krémje a Drottninggatan áll, és itt közelebbről is szemügyre vehetjük a svéd embereket. Hosszas bámulás sem szükséges annak felfedezéséhez, hogy liliputi látogatónak érezzük magunkat az égimeszelő atyafiak mellett. A zömében barna hajú és szoláriumozott lányok nem igazán felelnek meg a közép-európai turistában élő svéd sztereotípiának. Így aki az „igazi svéd” fehérnép után kutat, jobban teszi, ha valamelyik éjszakai komppal Helsinkibe vagy a régi finn fővárosba, Turkuba utazik.

A néhány ezer forintos retúrjegy magába foglalja a kabin árát is, így jelentős összeget spórolhatunk, hiszen Stockholmban nem könnyű elfogadható minőségű kétágyas szobát hatszáz korona (kb. 15000 HUF) alatt találni. A hatalmas, akár tíz emeletnél is magasabb hajómonstrumok bevásárló- és szórakoztató központok is egyben. Itt legalább annyira forró élményekben lehet részünk, mint a stockholmi klubokban. A praktikusak még alvásra is fordíthatják az éjszakai utazás óráit, ugyanis a kabinok kényelme a hotelszobákéval vetekszik. Akik mégis a fővárosi éjszaka mellett döntenek, azoknak leginkább a régi hajókon berendezett ifjúsági szállásokat (pld. Rygerfjord Hostel) vagy a Langholmen börtönben található bizarr hangulatú szállodát ajánlom, ahol viszonylag olcsón hozzájuthatunk egy hangulatos cellához.

Séta a külvárosban

A nagyon alapos és gyors alkoholfogyasztási szokások, illetve a sokkoló alkoholárak, elrettentően hathatnak sokakra. Ennek ellenére érdemes megkóstolni a híres svéd cidert vagy gyümölcsbort. A zenerajongóknak a királyi opera (Kungligan Operan) kihagyhatatlan célpont, amelyre akár az Interneten keresztül is lehet jegyet foglalni igen jutányos áron. A mi Operaházunkkal ellentétben itt az olcsó jegyek tulajdonosai is körbejárhatják az impozáns épületet és pezsgőzhetnek a meseszép Aranyteremben.

Stockholm kiváló, de zónahatárokkal kissé megbolondított tömegközlekedési rendszere jó lehetőség a tágabban vett város megismerésére is. A külterületeken a szuvenír vásárlását is olcsóbban megúszhatjuk. Erre talán legjobb az Ahlens áruházlánc, amely a város több pontján kínálja portékáit, vagy a Designtorget bolthálózat a legfrissebb trendek követőinek. Talán jobb is messzire elkerülni az eredeti svéd bóvlikat kínáló szuvenírboltokat, ahol csillagászati áron egy egész szeméttelepre való rénszarvasfigura-gyűjteményt vagy szaunafelszerelést lehet beszerezni. Bár Skandinávia még ma is kissé elrettentő úti cél a vékonypénzű turisták számára, némi agymunkával töredékére csökkenthetőek az utazás költségei.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik