Élet-Stílus

Magyar évad Németországban

Szerdán Berlinben mutatták be a német lapoknak az Ungarischer Akzent című, minden művészeti és kulturális ágra kiterjedő rendezvénysorozatot, amely egy évig népszerűsíti a magyar kultúrát Németországban.

A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma által szervezett rendezvénysorozat 2006. március 9-én kezdődik, és 2007-ben, előreláthatólag a berlini Collegium Hungaricum új épületének megnyitásáig tart. A két ország államfőjének védnöksége alatt zajló Ungarischer Akzent illeszkedik a korábbi, Olaszországban, Franciaországban, Nagy-Britanniában, Hollandiában, Oroszországban lezajlott kulturális évadok sorába.

Az évadról Schneider Márta helyettes államtitkár, Peisch Sándor németországi magyar nagykövet, Mélyi József, a német évad kurátora, Masát András, a Berlini CH vezetője, és Baranyi Mária, müncheni magyar konzul beszélt a sajtó képviselőinek 2006. február 15-én a Németországi Magyar Nagykövetségen.

Márciusi 9-én az évadnyitás tiszteletére néhány napra „fényfestménnyé” válik Berlin jelképe, a Brandenburgi kapu és a környező házak, a „festmények” a magyar történelmet, a német–magyar kulturális és történelmi kapcsolatokat mutatják majd be.

Az évad kiemelt eseményei között említették a sajtótájékoztatón a Bartók-évfordulóhoz kapcsolódó rendezvényeket, valamint a Kurtág György 80. születésnapja alkalmából rendezett koncerteket és fesztiválokat, a Magyar mesenapokat, az 1956-os forradalom 50. évfordulójához kapcsolódó programokat. Emellett számos kiállítás, kortárs színház, könnyűzene és film bemutatkozására is sor kerül.

Az évad címe, az Ungarischer Akzent (jelentése: akcentus, hangsúly vagy ékezet) nem csupán a Németországban jól ismert magyar akcentust jelöli, hanem egyben a rendezvénysorozat szerkezetét is jellemzi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik