Élet-Stílus

Gyurcsány: “Az emberek félni fognak”

A kormányfő 13 óra 47 perckor a saját blogján írt arról, hogy Magyarországra is megérkezett a madárinfluenza. „Még nincs senki és semmi veszélyben, de ezt az emberek nem tudják. Félni fognak, és félteni fogják a családjukat, az ismerősöket" – írta Gyurcsány.

Gyurcsány Ferenc kora délután (a bejegyzés szerint 13 óra 47 perckor), a www.amoba.hu oldalon vezetett blogjában írt arról, hogyan tudta meg a madárinfluenzáról szóló magyarországi híreket. „Most hívott Gráf József, a földművelésügyi miniszter, hogy a Magyarországon átvonuló hattyúk és más vadmadarak közül jó néhány elpusztult, és minden bizonnyal a madárinfluenzának estek áldozatul” – írta a miniszterelnök. „Na most akkor félre mindennel, ez a legfontosabb. Gyors telefonok, tájékozódás, megbeszélést kérek délutánra, lemondunk minden más programot. Még nincs senki és semmi veszélyben, de ezt az emberek nem tudják. Félni fognak, és félteni fogják a családjukat, az ismerősöket. Ha többet tudnak, és ismerik a részleteket, akkor nincs okuk a pánikra. A hatóságok felkészültek, számítottunk rá, hogy ez előbb-utóbb eléri Magyarországot. Tájékoztatni kell, minél pontosabban. Ez a fő szabály.”

Gyurcsány kiemeli, hogy most csak az átvonuló madarak betegedtek meg. Véleménye szerint az a legfontosabb, hogy ne terjedjen át a betegség a hazai állományra. „Az állattartó telepek tudják, hogy mi a dolguk. Emberek nincsenek veszélyben. De nem elég, ha ezt én tudom, tudnia kell mindenkinek. Azt tapasztalom, hogy ez emberek többsége nem tudja, hogy a madárinfluenza állatbetegség, amely csak egészen rendkívüli és különleges körülmények között, szélsőséges esetben tud bármilyen veszélyt jelenteni az emberekre. Ilyen körülmények pedig nincsenek Magyarországon.” A kormányfő hangsúlyozta, hogy véleménye szerint Magyarországon biztonságban vannak az emberek, és jó lenne elkerülni azt, hogy az indokoltnál nagyobb aggodalom kerítsen bennünket hatalmába. „Vigyázunk az országra, vigyázunk mindenkire, és megtettünk mindent, amit ilyenkor meg kell tenni azért, hogy biztonságban legyen az ország.”

A kormányfő úgy zárta bejegyzését, hogy ma online interjút szeretett volna adni a kormányzati portálnak, de most ezt elsodorta a madárinfuenza. „Most minden másnál fontosabb korlátozni, csökkenteni a madárinfluenza kockázatát, megvédeni az országot. Lesz itt tennivalónk.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik