Élet-Stílus

Európa egyre jobban figyel az információ biztonságára

Egy új BSA-tanulmány igazolja, hogy a biztonsági kockázatok jelentős mértékben befolyásolják az üzleti döntéseket. Az egyes kormányokat partnernek tekinti az iparág ebben a küzdelemben.








Európa egyre jobban figyel az információ biztonságára 1



Public-private

Európában a BSA aktívan támogatja a kormányokat abban, hogy a társadalom szereplőiben jobban tudatosítsák a biztonság hiányából fakadó kockázatokat, segítsék a hálózat biztonságát és az olyan „public-private” együttműködési modelleket, mint amilyen például az Európai Hálózat- és Információbiztonsági Ügynökség (European Network and Information Security Agency, ENISA). A BSA támogatja az Európai Uniónak az internetes támadások büntetésének érvényesítésére vonatkozó döntését is.

Európa egyre jobban figyel az információ biztonságára 1
Európa egyre jobban figyel az információ biztonságára 3

A Business Software Alliance (BSA) most nyilvánosságra hozott kutatása szerint az elmúlt két évben jelentős mértékben nőtt az európai és az észak-amerikai IT-döntéshozók érzékenysége az információbiztonságra. A válaszadók 78 százaléka ma a korábbiaknál több figyelmet fordít az IT-biztonsággal foglalkozó projektekre és nagyrészük kezdeményező módon lép fel ebben a témában.

A kutatás azt is megállapítja, hogy a válaszadók majd háromnegyede az üzleti tervezési folyamat alapelemének tartja a biztonság kérdését, 81 százalékuk pedig leginkább amiatt az üzleti veszteség miatt aggódik, ami egy esetleges leállás következtében érné. Figyelemreméltó az a tény is, hogy a döntéshozók 63 százaléka beismeri, hogy ügyfelei rendszeresen érdeklődnek biztonsági rendszereik állapota felől, 70 százalékuk pedig pontosan az ügyfelek érdeklődése nyomán vizsgálta felül biztonsági rendszereit.

A BSA megbízásából a Forrester Consulting által végzett kutatás során az Egyesült Államok, Franciaország, Kanada, Nagy-Britannia és Németország 410 információtechnológiai döntéshozóját kérdezték.

A kutatás szerint az üzleti szféra képviselőinek meggyőződése, hogy az egyes kormányoknak komoly szerepet kell játszaniuk az információbiztonság, különösen pedig a törvényi érvényesítés területén, hiszen gyakran bűncselekmények elkövetéséről van szó. Az ipar szereplői a maguk részéről készek a hatóságokkal történő együttműködésre, amit az is igazol, hogy 54 százalékuk rendelkezik a kormányzati, hatósági szereplők azon listájával, akiket az információbiztonság megsértése esetén értesít. A válaszadók 67 százaléka még inkább együttműködne a kormányzattal abban az esetben, ha azok teljes egészében rendelkeznének a számítógépes bűnözés nyomozásához szükséges tudással és eszközökkel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik