Élet-Stílus

Banki hitel oltóanyagra

A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) 2 milliárd forintos hitelt nyújt az Omninvest Kft.-nek annak érdekében, hogy a társaság kifejleszthesse a madárinfluenza emberre veszélyes változata, a H5N1 vírus elleni oltóanyagot - jelentette be Kóka János közlekedési és gazdasági miniszter.

Az MFB hitellel kívánja elősegíteni, hogy a madárinfluenza ellen hatásos magyar technológiát ne know-how-ként, hanem vakcina formájában lehessen piacra vinni Magyarországon és külföldön – rögzítette Kóka János. A miniszter hozzátette: kormányhatározat született arról, hogy az MFB, legfeljebb 2 milliárd forintos hitellel előmozdítja a H5N1 vírus elleni oltóanyag hazai és külföldi bejegyeztetését és gyártását. A cég további 2 milliárd forint összegű kormányzati kutatási-fejlesztési támogatáshoz jut, saját erőként pedig 1 milliárd forintot ruház be a vakcina piacra juttatása érdekében.

Az Omninvest Kft. közel félmillió darab hagyományos influenza elleni oltóanyaggal rendelkezik raktáraiban. Ezen mennyiség járványügyi helyzet esetén azonnal felhasználható – közölte a cég. A közlemény szerint a H5N1-es törzset tartalmazó oltóanyag gyártását megkezdték, az Omninvest Kft. minden előkészületet megtett a nagy volumenű – pandémiás helyzetben szükséges – gyártás beindításához.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik