Élet-Stílus

A Milanoi Scala a Miskolci Operafesztiválon

Bartók Béla művei mellett az úgynevezett verismo irányzathoz sorolható komponisták muzsikája csendül fel az idén a Miskolci Nemzetközi Operafesztiválon - közölték a szervezők kedden Budapesten.

A “Bartók + Verismo” címmel megrendezendő, június 15-én megnyíló eseménysorozat összesen 13 operaelőadást, három balettet, 22 koncertet és 16 egyéb előadást foglal magában – mondta Bátor Tamás, a fesztivál ügyvezető igazgatója a Magyar Állami Operaházban tartott sajtótájékoztatón. Az irodalmi naturalizmus zenei változatának tekintett verista irányzat képviselői közül a hatodik alkalommal meghirdetett, 11 napos fesztiválon többek között Leoncavallo, Mascagni, Alfano, Giordano és Puccini művei szerepelnek.

Bátor Tamás elmondta, hogy az eseménysorozat az idén három nappal rövidebb lesz, mint tavaly, ám most nem 47, hanem 57 program várja majd a közönséget. Felhívta a figyelmet arra, hogy nemcsak népszerű, hanem a közönség számára ismeretlen műveket is műsorra tűznek, ilyen például Alfano Feltámadás, és Giordano Szibéria című műve.

Az ügyvezető igazgató Bartók Béla születésének 125. évfordulójáról szólva kiemelte: ebben az évben minden közreműködő művésznek kötelezettséget kellett vállalnia arra, hogy előad egy művet a magyar zeneszerző életművéből. Marton Éva, a fesztivál művészeti igazgatója elmondta, hogy Miskolcon nem csak a ma, hanem a jövő művészei is bemutatkoznak. Az operaénekes aktív szereplőként is közreműködik: a címszerepet énekli Giordano Fedora című művének koncertszerű előadásán.

Bozóki András kulturális miniszter közölte, hogy a tárca ezután is feladatának tekinti az esemény támogatását: a tavalyihoz hasonlóan az idén is 100 millió forinttal segíti a fesztivál megrendezését.

Mint a sajtótájékoztatón elhangzott, Miskolc ebben az évben 140 millió forinttal támogatja a programsorozatot. Szűcs Erika alpolgármester elmondta, hogy a fesztivál kezdetben társadalmi esemény volt, később szívügyük lett, ma pedig a büszkeségük; a város a rendezvénnyel kezdte visszanyerni önbecsülését.

A tájékoztatón jelen volt Tokody Ilona operaénekes, valamint a miskolci operafesztivál három alapítója: Hegyi Árpád Jutocsa, az Operaház főigazgatója, Kesselyák Gergely főzeneigazgató és Müller Péter Sziámi stratégiai igazgató.

A miskolci rendezvényre Moszkvából, Prágából, Kolozsvárról és Újvidékről várnak külföldi fellépőket, de elfogadta a szervezők meghívását a milánói Scala kórusa is, 90 taggal. A hagyományos helyszínek mellett az idén a városi sportcsarnok, valamint Aggtelek, Sátoraljaújhely, Ózd és Kazincbarcika ad otthont a Miskolci Nemzetközi Operafesztivál eseményeinek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik