Élet-Stílus

Két új digitális kamera a Panasonictól

A gyártó mindkét kamera esetében a kicsiny méretet igyekszik összeegyeztetni a szolgáltatások magas színvonalával. A most bemutatott DMC-TZ1 és FX01 számos újdonsággal kényezteti a digitális fényképezés megszállottjait.

Panasonic DMC-TZ1

Az 5 megapixel felbontású LUMIX DMC-TZ1, a gyártó szerint a világ legkisebb 10-szeres optikai zoommal ellátott digitális fényképezőgépe. A TZ1 objektívében a világon elsőként ötvözték a visszahúzható lencséket a tükrös rövidített optikával, amely egy prizma alkalmazásával valósult meg. A LEICA DC VARIO-ELMARIT objektív három aszférikus lencsetagot is magában foglal, ami a torzítás kiküszöbölése mellett biztosítja azt is, hogy a 10-szeres optikai zoommal felvértezett optikai rendszer hihetetlenül keskeny kameravázban találjon otthonra.

Csakúgy, mint a LUMIX-sorozat egyéb modelljei, a TZ1 is rendelkezik MEGA O.I.S. (optikai képstabilizátor) technológiával, amely mára alaptulajdonsággá vált a piacon szereplő digitális fényképezőgépeknél.

A TZ1 teljesítményének további fokozására szolgál az újonnan kifejlesztett képfeldolgozó áramkör, a Venus Engine III, amely külön-külön érzékeli a színekből és a fénysűrűségből származó zajosodást, és csak a képminőséget jelentősen rontó, kromatikus zajokat szűri ki. Ennek eredményeképpen magas fényérzékenység érhető el, ami lehetővé teszi ISO 800-as érzékenységi szinten teljes felbontásban történő fényképezést.

A TZ1 intuitív, nagy fényerejű, 2,5″-os nagy felbontású (207 000 pixeles) LCD-kijelzővel rendelkezik. Ennek segítségével egyszerűen és jól láthatóan tekinthetjük meg képeinket kritikus megvilágítási helyzetekben is, mivel a készülék a fényviszonyoknak megfelelően, automatikusan szabályozza a kijelző fényerejét.

További újítás, hogy a TZ1-gyel egyetlen feltöltéssel 250 képet készíthetünk (CIPA), mivel az új Venus Engine III energiaigénye a Venus Engine II-höz képest csupán 80%.

Többcélú modell

A TZ1 teljesítményének fokozására szolgál a Venus Engine III képfeldolgozó áramkör, amely külön-külön érzékeli a színekből és a fénysűrűségből származó zajosodást, és csak a képminőséget jelentősen rontó, kromatikus zajokat szűri ki. Energiaigénye 80%-a a Venus Engine II-ének, ezért a gyártó közleménye szerint már 250 képet készíthetünk egy feltöltéssel.

A fényképezőgép alig 1 másodperc alatt teljesen üzemkész. Sorozatfelvétel üzemmódban 3 kép/másodperc sebességgel készíthetünk maximális felbontású képeket, amiket a fényképezőgép hátulján lévő 2,5″-os nagy felbontású (207 000 pixeles) LCD-kijelzőn nézhetjük vissza.


Panasonic DMC-FX01


Két új digitális kamera a Panasonictól 1

6 megapixel, MEGA O.I.S, aszferikus lencsék.

Az új 6 megapixeles, 3,6-szoros optikai zoomos LUMIX modell, a DMC-FX01, mely a MEGA O.I.S. (optikai képstabilizátor) funkcióval felszerelt „FX”- sorozat következő generációs modellje. A sorozat legújabb darabja kiváló képminőséggel, nagyméretű LCD-vel, számtalan praktikus funkcióval, valamint keskeny és ízléses külsővel rendelkezik.

A DMC-FX01 modell az előző „FX” modellekhez képest jelentősen megváltozott: 28 mm-es nagylátószögű, 3,6-szoros optikai zoomos LEICA DC objektívvel gazdagodott, miközben továbbra is megőrizte eredeti kompakt méretét. Az objektív ilyen kisméretű vázban való elhelyezését egy Extra Magas Törési Indexű Aszférikus Lencse alkalmazása teszi lehetővé. A kiváló minőségű, magas dinamikát nyújtó új, nagylátószögű objektívvel könnyedén lencsevégre kaphatók a szűk belső térben lévő nagyobb csoportok, és a nagy kiterjedésű építészeti kompozíciók is. Az objektív 7 lencsetagot tartalmaz (ebből 4 aszférikus) 6 csoportba rendezve.

A Panasonic az optikai képstabilizációs rendszert – a MEGA O.I.S.-t – a nagy zoomos modellek mellett az egészen kisméretű kompakt fényképezőgépekbe is beépítette. Ennek a technológiának köszönhetően a kéz remegéséből adódó elmosódás jelensége teljesen kiküszöbölhető, mindennemű minőségromlás bekövetkezése nélkül.

Ezen túlmenően az FX01 hosszabb akkumulátor üzemidővel is rendelkezik: 320 felvétel készítésére képes egyetlen feltöltéssel (CIPA).

Mozgókép funkció

A mozgóképrögzítési funkció szintén továbbfejlesztésre került. A felvételek tisztábban, világosabban jelennek meg az LCD-kijelzőn, valamint utólagos megtekintés során a TV-képernyőn ill. monitoron. Wide VGA (848 x 480) videók készítésére is lehetőség nyílik másodpercenkénti 30 képkocka rögzítésével, a standard VGA (640 x 480) videofelvétel mellett.

A DMC-FX01-be elődeihez hasonlóan Venus Engine Plus LSI került beépítésre, ami a nagyteljesítményű képfeldolgozást szolgálja mind sebesség, mind képminőség tekintetében, miközben továbbra is alacsony energiafelhasználást garantál.

A nagyméretű, nagy felbontású 2,5″-os LCD könnyed képkomponálást és –ellenőrzést, a beépített programmódok sokasága pedig sokrétű felhasználást tesz lehetővé.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik