Élet-Stílus

Bozóki: 2006 a kortárs komolyzene éve

admin
admin

2006. 02. 14. 18:51

A kortárs komolyzenére irányul a figyelem idén a Bartók jubileum és Kurtág György születésnapja kapcsán - mondta Bozóki András kulturális miniszter hétfőn, a Művészetek Palotájában tartott sajtótájékoztatóján.

Idén legfőképp a Bartók Béla születésének 125. évfordulójára valamint Kurtág György zeneszerző és zongorista nyolcvanadik születésnapjára emlékeznek bel- és külföldi programokkal, és a kulturális tárca támogatni kívánja a kortárs komolyzenét és az évfordulók méltó megünneplését – fejtette ki a miniszter.

“Szeretnénk ráirányítani a figyelmet szellemi örökségünkre és a kortárs kultúra értékeire. A világ vezető kortárs zenei hármasa magyar: Eötvös Péter, Kurtág György és Ligeti György munkássága kiemelkedő, mégis külföldön sokkal ismertebb mint hazánkban. A tárca ezen a helyzeten kíván változtatni úgy, hogy az évfordulók megünneplésének méltó támogatásával ráirányítja a figyelmet szellemi örökségünkre és a magyar kortárs kultúra értékeire” – mondta.

A miniszter hangsúlyozta, hogy a felkészülés Bartók születésének125. évfordulójára már tavaly elkezdődött. A jubileumi programokra a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma közvetlenül 282 millió forintot fordít: ebben akad támogatás a közművelődési pályázatoknak, játékoknak, vetélkedőknek is – tájékoztatott Bozóki András.

Az idei év másik kiemelkedő komolyzenei kulturális eseménye Kurtág György születésnapja, amelyet február 19-én ünnepel a világ. Az ünnepségsorozatot, amelynek keretében ötnapos, nagyszabású koncertsorozatot tartanak a Művészetek Palotájában, húszmillió forinttal támogatja a NKÖM – mondta a miniszter, és ismertette a jubileumi programot.

Bozóki András szólt arról is, hogy a kísérleti kortárs zene elismert hazai műhelye, a az Új Magyar Zenei Egyesület (UMZE) a munkáját harmincmillió forinttal támogatja a tárca. Az UMZE Kamaraegyüttest 17-en alapították, Rácz Zoltán, az Amadinda Ütőegyüttes művészeti vezetője és Wilheim András zenetörténész részvételével.

A minisztérium idén összesen 3,5 milliárd forintot fordít kórusok és zenekarok támogatására, ebből az önkormányzatok hivatásos zene- és énekkarainak támogatására pályázat keretében 1,1 milliárd forintot költ.

A regionális filharmóniai közhasznú társaságoknak 220 millió forintot, a Nemzeti Ifjúsági Zenekarnak 25 millió forintot juttatnak. A Budapesti Kamaraopera, a barokk és kortárs operákat képviselő műhely 18 millió forintot, a Nemzeti Filharmonikus zenekar 1 milliárd 650 millió forintot, a Budapesti Fesztiválzenekar pedig 345 millió forintot kap.

A tárca támogatja a zenei archívumokat is: a Dohnányi archívum 12 millió forintra, a művész, zenemű adatbázist és zenei könyvtárat működtető, internetes zenei adatbázisát 1996 óta építő Budapest Music Center 16 millió forintra számíthat.

Az NKÖM pályázatokat is kiírt a Bartók Béla születésének évfordulója alkalmából – jelentette be Schneider Márta helyettes államtitkár. Ennek célja Bartók népdalgyűjtő és kutatói munkásságának, tevékenységének megismertetése. A pályázat beadási határideje február 17-e, a támogatás száztól ötszázezer forintig adható.

A kulturális örökség minisztériuma ezen kívül 180 millió forinttal támogatja a Budapesti Tavaszi Fesztivált is, amely idén a Bartók és Mozart kettős jubileum jegyében rendezi a programjait – mondta végül Bozóki András.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.