Élet-Stílus

Amerika internetes háborúra készül?

Cyber Storm fedőnevén internetháborút szimulált az USA egy a webtől elszigetelt hálózatban azért, hogy megvizsgálják, mennyire sebezhetőek az ország hálózati kapcsolatban működő állami, államigazgatási és kommunális szervezetei.

A dániai tömeges weboldal-hackelés csak megerősíti azokat a félelmeket, hogy az interneten egyfajta háború folyik. Erre a háborúra nem lehet igazán felkészülni, mivel az ellenség szinte láthatatlan, s a módszerei is igen változatosak lehetnek. Amerika ennek ellenére mindent elkövet, hogy ne érje váratlanul egy ilyen jellegű támadás. Erre szolgálnak az olyan internetes támadásszimulációk, mint a múlt heti Cyber Storm.

Az amerikai virtuális infrastruktúra mostani egyhetes tesztje alatt nemcsak az államigazgatás ellen irányuló internetes támadásokat szimuláltak, a Cyber Storm figyelmet fordított a banki rendszerek, a tőzsde sérülékenységének felderítésére.

Az internetes hadgyakorlatban 115 ügynökség vett részt, természetesen az összes biztonsági erő, az FBI, a CIA, sőt még a Vöröskereszt is.

Az egész akció Washingtonban egy a titkosszolgálat birtokában lévő objektumban zajlott, gondosan elkülönítve az internethálózattól. A gyakorlat folyamán többféle támadást szimuláltak, amelyek közül a legérdekesebb egy blogokon keresztül végrehajtott álhírkeltő akció volt.

Természetesen a támadásszimuláció kiterjedt a közlekedési infrastruktúra megbénítására, illetve a kormányzati szervek és a pénzpiaci és banki tevékenységek működésének megzavarására is.

A gyakorlatról szakértők azt nyilatkozták, hogy a biztonságtechnikai szakértők felmérték egy átfogó rosszindulatú támadás hatásait, és megkezdték az akció tanulságainak elemzését.

Egy bizonyos, Amerika igyekszik felkészülni minden olyan eshetőségre, ha a terroristák nem közvetlenül támadnának amerikai intézményekre és létesítményekre, hanem távolról az interneten keresztül próbálnák megzavarni azok működését.

Az is egyértelmű, hogy az orosz tőzsde elleni vírustámadás, a dán weboldalak deface-elése után könnyen lehet, hogy amerikai célpontokat szemelnek ki a hackerek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik