Élet-Stílus

Szerdától kezdődik a komáromi híd felújítása

Szerdától a munkásbuszoké az elsőbbség Komárom és a szlovákiai Komárno között, a nyár közepén pedig három hétig csak gyalogosok kelhetnek át a hídon – tájékoztatta az MTI-t a felújítás megkezdéséről a kivitelező műszaki igazgatója.

„A munkálatok miatt az autósoknak egy évig hosszabb várakozásra kell számítaniuk, mivel a szűk úttesten a forgalmat csak váltakozó egyirányú közlekedéssel lehet átengedni” – mondta Kovács Attila az MTI-nek hétfőn. Hozzátette: reggel hat és este öt óra körül a hídon elsőbbséget élveznek a munkásjáratok, ekkor kézi forgalomirányítással segítik, hogy a felvidéki dolgozókat szállító 50 busz minél hamarabb átjusson a másik városba. A váltakozó egyirányúsítás július 19-ig, illetve augusztus 19-től a munkálatok befejezéséig tart. A nyár közepén három hétig gépjárművel nem lehet áthajtani a hídon.

Az 1,6 milliárd forintos költségű rekonstrukciót az illetékes magyar és a szlovák minisztérium egyenlő arányban, közösen finanszírozza. A felújítás során az alapfémig letisztítják a 2225 tonnás acélszerkezetet, a híd modern korrózióvédő bevonatot kap, megerősítik a konstrukciót, átépítik a burkolatokat, és korhű kandelábereket szerelnek fel.

Az Erzsébet híd felújítása mellett Komárom és Komárno uniós forrásokból megkezdte egy új Duna-híd létesítését, az engedélyezési tervekre Komárom 196 millió forintot nyert az Interreg pályázaton – mondta el az MTI kérdésére a komáromi önkormányzat műszaki osztályvezetője. Az 1-es és a 13-as utak összekötésével a Komáromot délről elkerülő gyorsfogalmi út vezetne rá az új hídra, mely a két város ipari övezeteit kötné össze és teherforgalmat bonyolítana – tette hozzá Szabóné Kemény Andrea.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik