Élet-Stílus

Harry Potter: mi a titka?

Péntek nulla órától megvásárolható magyar nyelven is az új Harry Potter könyv. A varázslótanonc története hihetetlen karriert futott be, pszichológusok szerint a gyerekek hősszükségletét elégíti ki modern formában.

A világ Harry Potter lázban ég. A hat kötetet és az első négy részből elkészült filmet övező marketing hadjárat miatt sokak szerint nehéz már elkülöníteni a mű által kiváltott rajongást a profi hatáskeltők által hergelt, s szinte kontrollálatlan fogyasztói magatartásban megnyilvánuló Harry Potter habzsolástól.

A tömegkultúra iránti fanyalgás dacára vitathatatlan, hogy a Rowling által megírt roxforti varázsvilág delejes hatással van a gyermek- és nem szégyellni való: a felnőttlélekre is. Úgy tűnik, a sosem látott siker meglepte a szakembereket. Általános az a hozzáállás, mely szerint valamiféle titkot kell keresni Harry Potter hatása mögött.


Szükségünk van a csodavilágra

A Harry Potter-könyvek világsikerét több pszichológus és szociológus elemzte. Kende B. Hanna, gyermekpszichológus a Harry Potter titka – A gyermek csodavilága című könyvéhez (a tanulmány letölthető a Magyar Elektronikus Könyvtárról) megkérdezett számos magyar és francia gyereket (olyanokat is, akik kötelező olvasmányaikon kívül soha könyvet nem olvastak): mi késztette őket arra, hogy szenvedélyes olvasókká váljanak.

Válaszaikból az derül ki, hogy a könyvet mozgalmasnak és izgalmasnak találták – mondta a FigyelőNet kérdésére a pszichológus. Rowling ráérzett a mai gyerekek képzeletvilágára, ráadásul a könyv ritmusa, tempója is a mai korhoz igazodik. Kende Hanna saját gyermekterápiás tapasztalata alapján is úgy véli, hogy a gyerekek azért ugranak fejest a Harry Potter-könyvekbe, azért érzik magukat otthon bennük, mert belevarázsolja őket egy olyan világba, amely kielégíti csodavilág-szükségletüket. A felnőttek világában a gyerek kicsi és kiszolgáltatott. Harry Pottert követve – aki bántalmazott kisfiúból nagy varázslóvá, sőt hőssé válik – önbizalmat meríthetnek, s elindulhatnak önmaguk kiteljesítésére.


Harry Potter teljesen hétköznapi kisfiú

Az egyik titka a könyvnek Kende szerint, hogy a főhős a hétköznapi életben egyszerű, majdnem csetlő-botló, visszahúzódó gyerek, aki ugyanakkor szembeszáll és le is győzi a leggonoszabb hatalmakat. Minden gyermek magára ismerhet a hétköznapi Harry Potterben, és önbizalmat meríthetnek a hős sikereiben.

Természetes szükséglete van a gyerekeknek a hősökre – tette hozzá a pszichológus. Ezt a hősszükségletet elégíti ki a Harry Potter. A népmesék is erre épülnek, ott a sárkányokat, gonosz királyokat kellett leküzdenie a szegénylegényeknek. Ma azonban a gyerekek fantáziavilágában „nem aktuális rém” a hétfejű sárkány. A népmese, főleg a magyar népmese egyébként egy ráérős, mesélős műfaj, a Harry Potter sokkal feszesebb tempójú mű, ami állandóan előrevetíti az eljövendő történéseket.

Olvasóvá nevel

Nemzetközi tapasztalat, hogy a korábban nem olvasó gyerekek, a Harry Potter elolvasása után nem hagyják abba a könyveket, újabb és újabb regények, mesék olvasásába kezdenek bele. Nem elhanyagolható hatása Rowling könyveinek tehát, hogy olvasóvá nevel. Ezt több helyen a világon egyébként iskolákban is kihasználják: a Harry Potterre építve tanítanak bizonyos tárgyakat. A roxforti mese motiváló hatására a gyerekek nagy kedvvel és eredményesen tanulják meg az adott tananyagot e helyeken.

A külföldi fogadtatás

A Potter sorozat hatodik epizódjának angol nyelvű megjelenését világszerte rendkívül nagy érdeklődés kísérte. A tavaly júliusi megjelenést követő első napon 6,9 millió példány kelt el az USA-ban, és több mint 2 millió Nagy-Britanniában. A Magyarországon eddig megjelenő kötetekből több mint egymillió példány fogyott el.

A hatodik kötetből 150 ezer példányt nyomtattak. Budapesten a Libri üzletekben eddig több mint 2000 előjegyzés érkezett a könyvre. A Harry Potter és a Félvér Herceg iránti érdeklődést fokozhatja, hogy a szerző, Joanne K. Rowling bejelentette: ez az epizód az egyik ismert főhős halálával fog végződni. Rowling egyébként a folytatást illetően azt nyilatkozta, hogy már januárban elkezdi írni és 2006-ban be is fejezi a hetedik, egyben utolsó Harry Potter könyve

Harry Potter és a Félvér Herceg

A sorozat új részében Harry Potter hatodik évét követhetjük végig a varázslóiskolában. Közeledik Valdemort, gonosz varázsló elleni végső küzdelem, s főhősünk igyekszik minél alaposabban megismerni ellenfelének múltját és ifjúságát – hogy megtalálhassa annak gyenge pontjait. A baljós jelek közben egyre szaporodnak, növekszik a rejtélyes események, katasztrófák száma, így a három jó barát is aggódva figyeli az eseményeket, ráadásul Dumbledore is eltűnik időnként, hogy hol lehet, senki sem sejti. Eközben a felsősök közt szerelmek szövődnek, Roxfort házai közt pedig egyre élesedik a verseny. A feszültség egyre csak növekszik, a jó és rossz közti frontvonal immáron Roxfortban húzódik. A regényben meghal a Harry Potter könyvek egyik kulcsfigurája, de hogy ki, azt most nem áruljuk el. Kiderül a könyvből, már kapható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik