Élet-Stílus

Csődbe mehet a Silicon Graphics

A korábban innovációban utolérhetetlen cég arra figyelmeztetett legújabb jelentésében, hogy amennyiben nem tudják végrehajtani az idei évre tervezett fontosabb lépéseket, a csődeljárásban kereshetnek menedéket.

A Silicon Graphics az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelethez eljuttatott legfrissebb jelentésében tért ki a lehetséges következményekre. Ebben lehetőségként említik egyes termékcsaládok, típusok felszámolását, vagy kiárusítását, hogy szűkebbre szabják, racionalizálják a kínálatot. Eközben stratégiai partnert, vagy akár a teljes céget felvásárló anyacéget keresnek, amely megmentheti őket a legrosszabbtól, vagyis a csődtől.

SGI

A Silicon Graphics, Inc, – az  SGI – 1982 óta gyárt grafikai ter-minálokat.

A céget Jim Clark és Abbey Silverstone alapították. A cég a kilencvenes években a szoftver vagy hard-ver alapú 3D-image és szuperkomputer előállításban piacve-zetőnek számított.

“Bár még nem jelentettünk be jelentős változásokat a teljes üzleti stratégiánkat, vagy műveleteinket illetően, több ilyen változásra számíthatunk, és nem garantálhatjuk, hogy ezek kedvezően befolyásolják majd üzleti és pénzügyi helyzetünket” – áll a beadványban. Az elsődleges cél természetesen a befektetők és a hitelezők kielégítése, mivel csak így tarthatják fenn a céget. A kilátások azonban egyáltalán nem kedvezőek, és a vezetés részéről sem tapasztalható nagy bizalom eziránt. “Amennyiben nem tudjuk sikeresen végrehajtani ezen változtatások legalább egy részét a 2006-os pénzügyi évben, a csődeljárásban kereshetünk menedéket.”

A hosszú és sikerekben gazdag múltra visszatekintő cég 2004 végén jelentette be az Altix sorozatot, amely már az Intel ikermagos Itanium processzoraira épül. Az Országos Meteorológiai Szolgálat legutóbb éppen ilyen, skálázható, nagy teljesítményű Altix szuperszámítógép vásárlását adta hírül, amelynek számítási kapacitása közel 900 Gflop (900 milliárd lebegőpontos számítási művelet másodpercenként). A cég tehát még szolgál egy-egy újdonsággal, de hol van ez már a kilencvenes évek üteméhez képest, amikor szinte uralták a piacot. Igaz, az SGI Columbia elnevezésű rendszere a tavaly júniusi 500-as toplistán még a harmadik helyet foglalta el, ez azonban csak szerény vigasz a problémákkal küzdő cég számára.

Az SGI január végén jelentette be új elnök-vezérigazgatójának kinevezését: Dennis McKenna Robert Bishopot követte a poszton, ám a változás nem feledtette a szomorú valóságot. A bevételek gyors ütemben csökkennek, és nem igazán találják a helyüket a piacon az új, Linuxra és Itaniumra épülő rendszereikkel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik