Élet-Stílus

A V4-ek fellépnek az illegális szemétimport ellen

Az országukba kerülő külföldi hulladék elleni közös intézkedésre készülnek a visegrádi négyek, azaz Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia.

Libor Ambrozek cseh környezetvédelmi miniszter jelentette be, hogy ilyen akciót lát szükségesnek, különös tekintettel arra, hogy az utóbbi időben Csehországot szinte elárasztja az elsősorban Németországból származó illegálisan behozott hulladék. Ambrozek szerint azonban az ilyen szemétimport nem csak országa, hanem a környező államok gondja is. A miniszter elődje arra szólított fel, hogy a csehországi hulladék felhalmozódásának problémáját, ami különösen a német-cseh határ térségében vált akuttá, a német környezetvédelem felelőseivel kellene megvitatni, s mindeközben még szigorúbb importkorlátozásokat foganatosítani.

A cseh környezetvédelmi tárca mostani vezetője szerint országának megfelelő tiltó törvénykezése van a hulladékimportra, ehelyett a hulladék felszámolásának más módszereit, azaz elégetését vagy zaggyá alakítását javasolja. A zöld szervezetek szerint a helyzet azért (is) súlyos, mert az EU olyan új szabályozáson dolgozik, amelyik a külföldről eredő hulladék nagy mennyiségben való szállítását tenné lehetővé.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik